Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ÁSZ: a korrupció elleni fellépés nemzetstratégiai kérdéssé vált Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt években a korrupció elleni fellépés nemzetstratégiai szintű kérdéssé vált Magyarországon - áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján hétfőn megjelent közleményben, amelyben a korrupcióellenes törekvésekről az Országgyűlésnek írt tájékoztatót foglalták össze.

A számvevőszék az Országgyűlésben tartandó hétfői korrupcióellenes vitanapra küldte meg tájékoztatóját, amely szerint az elmúlt évek egyik legjelentősebb eredménye, hogy a korrupció elleni fellépés nemzetstratégiai szintű kérdéssé vált Magyarországon, és az ÁSZ motorja ennek az együttműködésnek. Az ÁSZ az Országgyűlés felhatalmazása alapján már csaknem tíz éve fordít kiemelt figyelmet a korrupció elleni küzdelemre - emelték ki.

A szervezet stratégiai célkitűzéseivel összhangban fejleszti, és ellenőrzéseibe fokozatosan beépíti a szervezeti integritás és a korrupciós kockázatok beazonosítására alkalmas, valamint az integritás felmérésben alkalmazott eszközöket. Az intézmény integritásirányítási rendszere áthatja az ÁSZ munkafolyamatait, szabályrendszereit és teljes erőforrás-, illetve vagyongazdálkodását, mindezek mellett szilárd értékrendszert és támogató iránymutatást ad a munkakultúra fejlesztéséhez is - fogalmaztak.

Az összegzés szerint az ÁSZ a jövőben is őrködik a közpénzek felhasználása felett, jelzi az előforduló problémákat, és a helyes irányba tereli a közintézmények gazdálkodását. A legfrissebb ellenőrzési tapasztalatokat hasznosítva az ÁSZ külön integritás kérdőívet dolgozott ki a gazdasági társaságokra vonatkozóan, a társaságok jogállásával és tevékenységével összefüggő korrupciós kockázatok csökkentése és a kontrollok erősítése érdekében.