eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mérgező túraruhák után nyomoz a Greenpeace

Mérgező anyagok lehetnek a túraruházatokban, állítja a Greenpeace. A környezetvédő szervezet nemzetközi kampányt indított emiatt. A részletekről Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője nyilatkozott az InfoRádió Barangoló című műsorának.

"Az outdoor túraruhákat úgy gyártják, hogy minél hatékonyabban ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, víz-, hó- és koszállóak legyenek" - mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője az InfoRádiónak.

Hozzátette: ez úgy lehetséges, hogy úgynevezett fluorozott szénhidrogéneket adnak az anyaghoz. Az anyagok közül nagyon sok káros, mind az emberi egészségre, mind a környezetre. A világ teljesen távoli pontjain is kimutathatók ezek az anyagok, így például az Antarktiszon a jegesmedvék májában, vagy ivóvíz bázisokban.

"Részben ezért is kezdett a Greenpeace egy nagy nemzetközi kampányba, amelyben megpróbáljuk felszólítani ezeket a ruházati cégeket, hogy vonják ki az egészségre és környezetre kockázatos anyagokat a forgalomból" - fogalmazott a szakértő.

Az anyagokkal az a fő baj, hogy nagyon lassan bomlanak le a környezetben, ezért nagyon távoli pontokra is eljutnak, az Északi sarktól a magas hegyekig mindenhol kimutatni őket, sőt még az ivóvízben is. Ezek az anyagok az emberi és az állati szervezetben nagyon könnyen fel tudnak halmozódni és többről kiderült, hogy egészségkárosító, mert beleavatkozik a hormonrendszerbe, illetve az idegrendszert, az immunrendszert és a szaporodási képességeket is károsítja, sőt egyes daganatfajtákhoz is hozzájárulhat.

"A környezetben nagyon sok helyen megjelennek és ha be is tiltjuk ma őket, mivel még évekig ott vannak rengeteg termékben, és nőni fog a koncentrációjuk a környezetben, ezért lenne fontos, hogy minél hamarabb intézkedjünk. Hiszen ha a környezetben maradnak évtizedekig, és csak pár év múlva derül ki valamelyikről, hogy káros, akkor már nem tudunk mit tenni" - fűzte hozzá Simon Gergely.

Nemcsak az ilyen felszereléseket, túraruházatokat gyártó cégekhez fordul a Greenpeace egy felhívással, hanem az ezeket használókhoz.

"Mi azt kérjük, hogy mindenki, ha ilyen ruházati cikkeket használ, csatlakozzon a detox-outdoor.org oldalon a felhíváshoz és szólítsa fel a nagy cégeket, hogy vonják ki mihamarabb ezeket az anyagokat. Sok cég már bemutatta, hogy igazából nincs szükség arra, hogy ilyen anyagokat használjunk az időjárásálló termékekben. Sokan meg tudták oldani a káros anyagok nélkül is, hogy ugyanolyan minőségű ruhákat gyártsanak." - mondta a szakértő.

Ezért a Greenpeace tervez egy programot, amellyel tesztelik a legnagyobb cégek ruháit, hogy kiderítsék, melyekben találhatók ilyen anyagok. Bárki csatlakozhat a kampányhoz és szavazhat arra, hogy mely termékeket teszteljék. A vizsgálati eredmény után bemutatják őket és ezek alapján láthatjuk majd, hogy melyik cég járul hozzá a világ globális elszennyezéséhez.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×