Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több eljárás indul családon belüli erőszak miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több bírósági eljárás indul családon belüli erőszak miatt. A Fővárosi Törvényszék tanácselnöke szerint ezek az ügyek nehezen bizonyíthatók főleg azért, mert a hozzátartozók nem kötelesek vallomást tenni.

A társadalom is érezhetően másként viszonyul ezekhez a társadalmi kérdésekhez. Ez nemcsak büntetőjogi kategória, hanem egy társadalmi probléma is, valószínűleg ez okozza, hogy az ilyen ügyek száma emelkedett - mondta el Galajda Ágnes.

Az közismert, hogy az erőszaknak különböző megjelenési formái vannak; a fizikai, a lelki, a gazdasági és a szexuális erőszak kategóriában szoktunk leginkább gondolkodni. A kapcsolati erőszak esetén fizikai erőszak miatt fordulnak leggyakrabban a bírósághoz. Szűk keretek között gazdasági erőszak esetén is biztosítja a jogszabály az áldozatoknak a törvényi védelmet. Nincs olyan, aki azt gondolja, hogy férfiakat ilyen jellegű támadás nem ér, azonban az eddigi kutatások azt támasztják alá, hogy nagy részben azért a nők az elszenvedői az ilyen bűncselekményeknek - hangsúlyozta a Fővárosi Törvényszék tanácselnöke.

Ezek a cselekmények nehezen bizonyíthatók, egyrészt azért, mert sokszor a falakon belül történik, nincs olyan kívülálló, aki alá tudná támasztani, mi és hogyan történt. Szembe kell nézni azzal is, hogy az egyik garanciális elv miatt mentesség illeti meg a hozzátartozót. Nem könnyű az ilyen ügyekben a bizonyítás - emelte ki a Bírónők Egyesületének elnöke.

Hanganyag: Kálló Izabella