eur:
392.83
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az egészégtudatos anyukák gyerekei később is kevésbé híznak el

Az egészségtudatos, a főzésbe a család legfiatalabb tagjait is rendszeresen bevonó szülők gyermekei kevésbé hajlamosak az elhízásra, mint a többség. A most bemutatott kutatás eredményéről Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa beszélt az InfoRádióban.

"A mostani kutatásunkban kifejezetten arra fókuszáltunk, hogy az édesanyák egészségtudatos szemléletmódja, a szülői minta, a közös főzés és étkezés milyen hatással van a gyermekek táplálkozási szokásaira. Négyszáz olyan édesanyát kérdeztünk meg, akiknek 4-12 év közötti gyermeke van" - mondta el Kiss-Tóth Bernadett.

A dietetikus kiemelte: "az derült ki, hogy az egészségtudatos édesanyák gyermekei sokkal kedvezőbb táplálkozási szokásokat követnek, például napi szinten esznek nyers zöldséget, gyümölcsöt, több teljes kiőrlésű kenyeret vagy soványabb, zsírszegényebb húsfélét fogyasztanak, hetente legalább egyszer esznek halat, miközben kevesebbet édességet, bő olajban sült ételt esznek. És az egészségtudatos édesanyák korábban és gyakrabban bevonják az előkészületekbe és a főzésbe, mint azok, akik kevésbé figyelnek oda arra, hogy mit esznek. Azok a gyermekek, akik közösen főznek az édesanyjukkal, sokkal nyitottabbak a különböző ételek felé, például a nyers zöldségek iránt és kevésbé válogatósak."

"Az egészségtudatos édesanyák, akik a reprezentatív mintának a 30 százalékát sem tették ki, fele hetente egyszer vonják be a gyermeket a főzésbe, a többiek ritkábban főznek együtt.
Azok a gyerekek, akik már korán elsajátítják a jó mintákat, tehát a kiegyensúlyozott, rendszeres étkezést, és azt, hogy együtt esznek a szülők, ezeket tovább viszik serdülőkorra, fiatal felnőttkorra és a felnőttkorukra is" - hangsúlyozta Kiss-Tóth Bernadett.

A dietetikus hozzátette, a túlsúly, elhízás és a rossz életmódból eredő betegségek leginkább a felnőttkorban jelentkeznek és csúcsosodnak. A jó mintát elsajátított és magával hozottak körében kisebb ezek kialakulásának a kockázata.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×