eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

Támad a Téligumi Kommandó

Egy felmérés szerint jelenleg az autók 70 százalékán van téligumi. A Téligumi Kommandó eddig 150 járművet vizsgált meg. A civil kezdeményezéshez az Országos Rendőr-főkapitányság is csatlakozott - mondta el az InfoRádióban Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

"Október közepén is folyamatosan mondtuk, hogy itt lesz az ideje, hogy lecseréljék a téligumi-abroncsra a nyáriakat" - mondta az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Kiss Csaba hozzátette, hogy az elmúlt hetek időjárása miatt ezt sokan nem tették meg, most már viszont beköszönt az az időjárás, ami indokolttá teszi a váltást. A téligumi-abroncs nemcsak hóban és a jeges úton tapad jobban, hanem akkor is, ha a hőmérséklet 7 Celsius fok alá esik.

"Ezeket az abroncsokat hidegebb körülmények közé tervezték, anyagukban, bordázatukban, összetételükben, kialakításukban megfelelnek a téli körülmények között és a hidegben való közlekedés feltételeinek, megfelelő tapadást biztosítanak a gépjárműnek" - mondta a főtitkár.

Kiss Csaba hangsúlyozta, tapasztalataik szerint még sokan nem fordítanak figyelmet arra, hogy megfelelő állapotú és mintázatú gumiabronccsal közlekedjenek, akár télen, akár nyáron. Nagyon sok felelőtlen autós van, aki halogatja a gumiabroncs cseréjét, akkor is, ha az abroncs profilmélysége a jogszabály szerinti minimumérték alá, azaz 1,6 milliméter alá kopott. Az ilyen sofőr a saját maga és az utasai életével is játszik, hiszen ez a felület gondoskodik az autó és az út közötti tapadás biztosításáról.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára kiemelte, nem mindegy, hogy milyen minőségű gumiabronccsal fékezünk, sokszor egy fél méter is elég ahhoz, hogy baj legyen.

"Az egyjárműves balesetek - útról lesodródás, fának ütközés - sokszor visszavezethetők arra, hogy nem megfelelő minőségű gumiabronccsal közlekedett a járművezető."

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×