Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Támad a Téligumi Kommandó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy felmérés szerint jelenleg az autók 70 százalékán van téligumi. A Téligumi Kommandó eddig 150 járművet vizsgált meg. A civil kezdeményezéshez az Országos Rendőr-főkapitányság is csatlakozott - mondta el az InfoRádióban Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

"Október közepén is folyamatosan mondtuk, hogy itt lesz az ideje, hogy lecseréljék a téligumi-abroncsra a nyáriakat" - mondta az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Kiss Csaba hozzátette, hogy az elmúlt hetek időjárása miatt ezt sokan nem tették meg, most már viszont beköszönt az az időjárás, ami indokolttá teszi a váltást. A téligumi-abroncs nemcsak hóban és a jeges úton tapad jobban, hanem akkor is, ha a hőmérséklet 7 Celsius fok alá esik.

"Ezeket az abroncsokat hidegebb körülmények közé tervezték, anyagukban, bordázatukban, összetételükben, kialakításukban megfelelnek a téli körülmények között és a hidegben való közlekedés feltételeinek, megfelelő tapadást biztosítanak a gépjárműnek" - mondta a főtitkár.

Kiss Csaba hangsúlyozta, tapasztalataik szerint még sokan nem fordítanak figyelmet arra, hogy megfelelő állapotú és mintázatú gumiabronccsal közlekedjenek, akár télen, akár nyáron. Nagyon sok felelőtlen autós van, aki halogatja a gumiabroncs cseréjét, akkor is, ha az abroncs profilmélysége a jogszabály szerinti minimumérték alá, azaz 1,6 milliméter alá kopott. Az ilyen sofőr a saját maga és az utasai életével is játszik, hiszen ez a felület gondoskodik az autó és az út közötti tapadás biztosításáról.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára kiemelte, nem mindegy, hogy milyen minőségű gumiabronccsal fékezünk, sokszor egy fél méter is elég ahhoz, hogy baj legyen.

"Az egyjárműves balesetek - útról lesodródás, fának ütközés - sokszor visszavezethetők arra, hogy nem megfelelő minőségű gumiabronccsal közlekedett a járművezető."

Hanganyag: Kálló Izabella