eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lázár: nem politikai, hanem kereskedelmi a paksi atomerőműről szóló vita

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a tervezett paksi beruházás miatt. Most két hónapja van a magyar kormánynak arra, hogy megválaszolja Brüsszel kérdéseit az üggyel kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: nem politikai, hanem kereskedelmi vitáról van szó.

A Bruxinfo elemzője szerint az Európai Bizottság levele jogilag nem kötelező a kormányra nézve. Gyévai Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: a brüsszeli testület a beszerzések és további szerződéskötések felfüggesztését kérte.

"Többhónapos procedúráról beszélünk, és ha a kormány úgy gondolja, hogy el kíván menni a végsőkig a vélt igazának megvédésében, akkor természetesen az Európai Bíróságon fog landolni az ügy, ami azt jelenti, hogy ha nem gyorsított eljárásban tárgyalják, akkor eltarthat akár egy-két évig is."

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány már 2013 novemberében tájékoztatta az Európai Bizottságot az orosz-magyar államközi szerződésről.

"Ez a mostani kötelezettségszegési eljárás csak egy a viták közül, ennél vannak sokkal fontosabbak is az Európai Unió és Magyarország között a Paksi Atomerőmű létezésével kapcsolatban, ilyen például az üzleti modell, a tiltott állami támogatás kérdése, amely ezerszer fajsúlyosabb. Rengeteg ügy van, amelyet el kell rendezni az atomerőmű építése kapcsán, hiszen a biztonság és az olcsó áram egyszerre kell hogy megvalósuljon. Voltak és lesznek is még viták, eddig mindenben egyezséget tudtunk kötni, optimista vagyok, hogy a munka közösen folytatódik az Európai Bizottsággal. Ez a kötelezettségszegési eljárás arról szól, hogy lassan megkezdődik a pénz osztása" - fejtette ki.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×