Lázár: nem politikai, hanem kereskedelmi a paksi atomerőműről szóló vita

Infostart
2015. november 20. 07:24
Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a tervezett paksi beruházás miatt. Most két hónapja van a magyar kormánynak arra, hogy megválaszolja Brüsszel kérdéseit az üggyel kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: nem politikai, hanem kereskedelmi vitáról van szó.

A Bruxinfo elemzője szerint az Európai Bizottság levele jogilag nem kötelező a kormányra nézve. Gyévai Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: a brüsszeli testület a beszerzések és további szerződéskötések felfüggesztését kérte.

"Többhónapos procedúráról beszélünk, és ha a kormány úgy gondolja, hogy el kíván menni a végsőkig a vélt igazának megvédésében, akkor természetesen az Európai Bíróságon fog landolni az ügy, ami azt jelenti, hogy ha nem gyorsított eljárásban tárgyalják, akkor eltarthat akár egy-két évig is."

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány már 2013 novemberében tájékoztatta az Európai Bizottságot az orosz-magyar államközi szerződésről.

"Ez a mostani kötelezettségszegési eljárás csak egy a viták közül, ennél vannak sokkal fontosabbak is az Európai Unió és Magyarország között a Paksi Atomerőmű létezésével kapcsolatban, ilyen például az üzleti modell, a tiltott állami támogatás kérdése, amely ezerszer fajsúlyosabb. Rengeteg ügy van, amelyet el kell rendezni az atomerőmű építése kapcsán, hiszen a biztonság és az olcsó áram egyszerre kell hogy megvalósuljon. Voltak és lesznek is még viták, eddig mindenben egyezséget tudtunk kötni, optimista vagyok, hogy a munka közösen folytatódik az Európai Bizottsággal. Ez a kötelezettségszegési eljárás arról szól, hogy lassan megkezdődik a pénz osztása" - fejtette ki.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást