Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ennyivel emelkednek jövőre a nyugdíjak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január 1-jével 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Magyarországon - jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az intézkedés 2,6 millió embert érint.

A szerencsésen alakuló infláció miatt a nyugdíjak reálértéke jelentősen növekedett az elmúlt időszakban - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

"Nominálértékben 2011 és 2015 között 21,6 százalékkal növekedtek a nyugdíjak, ha ezt reálértéken nézzük, az 8,6 százalék, tehát ennyivel ér többet a nyugdíj. Idén, miután nulla százalék lett az infláció Magyarországon, ezért 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak."

Balog Zoltán szerint ez az emelés egy átlagos, 107 836 forintos nyugdíj esetén 1 725 forint pluszt jelent január 1-jétől.

"Természetesen nemcsak a nyugdíjak, hanem minden nyugellátás: öregségi, hozzátartozói, korhatár előtti, szolgálati, rokkantsági, rehabilitációs ellátások, baleseti járadékok esetében is lesz növekedés. Az emelés megközelítőleg 2,6 millió embert érint, ez 3,5 millió ellátás."

Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, 1,6 százalékkal emelkedik majd a politikai rehabilitációs nyugdíj, elsősorban az 56-osok nemzeti helytállásért kapott pótléka. Balog Zoltán hangsúlyozta, a kormány megtartja a Nők 40 programot.

"40 év szolgálat után nyugdíjba lehet vonulni, ez elsősorban egyfajta nagymamapótlék, mármint, hogy nagymamát pótolunk a családoknak. Ebbe beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő."

Ezzel eddig 140 ezer nő élt Magyarországon - tette hozzá Balog Zoltán.

Hanganyag: Domanits András