eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Financial Times a kötelezettségszegési eljárásáról

Brüsszel jelentős csapást mért a 12,5 milliárd euró értékű magyar nukleáris beruházásra - értékelte pénteken a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap internetes kiadása, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzés mellőzése miatt a paksi bővítésben.

A honlapon közzétett tudósítás politikailag érzékenynek nevezi az ügyet, mert húsbavágó módon érinti a magyar miniszterelnök terveit, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki Moszkvával, miközben Brüsszel leszoktatná a tagállamokat az oroszenergia-függőségről.

A lap emlékeztet, hogy a kötelezettségszegési eljárás legvégén Magyarország akár súlyos pénzbüntetéssel is kénytelen lehet szembenézni, amennyiben nem sikerül rendezni a vitát.

A tudósítás arról is beszámol, hogy a magyar hatóságok visszautasítják a vádakat, a Miniszterelnökség pedig azt mondta a lapnak: minden vonatkozó hazai, uniós és nemzetközi jogszabályt betartottak, valamint, hogy írásos garanciát kaptak a bizottság előző elnökétől, hogy az erőmű megépülhet a magyar-orosz államközi szerződés alapján.

A lap a levélből is idéz, amely szerint José Manuel Barrosónak nem volt elvi kifogása a megállapodás ellen az Euratom szerződés 103. cikke szerint, amely a tagállamok előzetes bejelentési kötelezettségét szabályozza. A lap azt írja ugyanakkor, hogy a levélben az is benne van, hogy más uniós jogszabályokat, a többi között a közbeszerzésre és az állami támogatásra vonatkozó előírásokat is be kell tartani.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×