Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karácsonyi ajándék: újra lehet majd közlekedni Budán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
December 23-án lesz a műszaki átadás-átvétel a Bem rakparton, a Bem téren, a Margit-híd és a Széll Kálmán tér környékén, azaz a budai fonódó villamoshálózat építési területein. Ekkor az autósok birtokukba vehetik az érintett közutakat - mondta az InfoRádiónak Nyúl Zoltán, a BKK stratégiai és innovációs igazgatója.

A régi forgalmi rend nem áll majd helyre, a fejlesztésnek az a célja, hogy az észak- és dél-budai régiót összekösse, egy új kötöttpályás gerincét építse ki a városnak. Ez pedig a többi közlekedési forma átszervezésével is együtt jár - hívta fel a figyelmet Nyúl Zoltán, a Budapesti Közlekedési Központ stratégiai és innovációs igazgatója. Példaként a Bem teret említette.

"A Bem téren nem áll vissza a korábbi forgalmi rend, mert a villamosvonal építése miatt megszűnik a buszsáv, és mindkét irányban egy-egy forgalmi sáv lesz. A kerékpárosok a teljes szakaszon a közúti villamos és gyalogos forgalomtól elválasztott kétsávos kerékpárúton fognak közlekedni" - ismertette.

A gépjárművekkel a budai alsó rakpartról fel lehet majd kanyarodni a Margit-híd alatt és fordítva is járható lesz az út a másik irányba.

Nyúl Zoltán az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy a karácsonyi ünnepekre már birtokba veheti az autós közlekedés a budai fonódó villamoshálózat kiépítése miatt lezárt vagy eddig csak korlátozottan használható közutakat.

"December 23-án a műszaki átadás-átvételnek meg kell történnie, addig zajlanak a szükséges munkálatok. A Széll Kálmán tér esetében is a közlekedési hálózati elemek uniós finanszírozásúak, ezért december 31-ig ezekkel is el kell számolni. A tér közlekedési hálózati rendszere december közepére-végére kialakul, a villamosok újra a teljes vonalon tudnak majd közlekedni, és a tér körüli közlekedési hálózat is helyre fog állni" - mondta a stratégiai és innovációs igazgató.

A kötöttpályás villamos forgalom január közepétől indulhat majd meg, a villamospálya lánchídi alagútját március közepén fejezhetik be, így március végétől létrejön majd a villamoshálózat teljes észak-déli összeköttetése. A Széll Kálmán tér teljeskörű átadása a mostani tervek szerint május 10-én várható.

Hanganyag: Fehér Anna Magda