Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átadták a Bethesda kórház melletti Anyák Házát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mérföldkő az Anyák Háza csütörtöki átadása a Bethesda Gyermekkórház életében. Több éves munka gyümölcseként jött létre a befogadó otthon, ahol a súlyos beteg, égéssérült gyermekek szülei lakhatnak a lábadozás idején, segítve a felgyógyulásukat - mondta az InfoRádióban Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

"A Bethesda kórház mellett volt egy ház, amit régen úgy hívtunk, hogy Diakonissza Anyaház, mert ebben a kórház régi ápolói, a diakonisszák laktak. Ez egy súlyosan leromlott épület volt, amelyet három éve kezdtünk el felújítani saját erőből. Aztán több cég módszeres, segítőkész támogatásával alakítottuk ki a beteg gyerekek körül lévő szülőknek az Anyák Háza épületet. Itt a kórházban fekvő súlyos beteg szülei, elsősorban az égéssérült, sokszor nagyon messziről idekerült gyerekek szülei fognak helyet kapni. Nemcsak szállást, hanem komplex segítséget kapnak majd a szülők. A gyerekek sokszor intenzív ápolásra szorulnak, gépen vannak, vagy hosszabb, súlyos intenzív terápiát, műtétsorozatot igényelnek, egy ilyen helyzetben nagyon fontos a szülők pihenésének és töltődésének is a helyét biztosítani. Ezek a betegek sokszor hetekig, akár hónapokig nagyon súlyos, gyakran életveszélyes állapotban vannak, tehát a szüleik akár hónapokig is tartózkodhatnak az Anyák Házában" - mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Velkey György hangsúlyozta, hogy a kritikus órákban a gyerekeknek és a szülőknek is nagyon fontos az együttlét, még akkor is, ha a betegek nem is mindig vannak a tudatuknál. Lelkileg és fizikálisan is kimutatható, hogy a gyógyulási hajlamuk is jobb.

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta, hogy a fő szponzor több kisebb, más céget is maga mellé szervezve egy hálózatos rendszert hozott létre, amelyek a tervezéstől kezdve a megvalósításban és a fenntartásban is segít. Sok egyéni felajánló is segítette a beruházást, az épületet a református egyház adta, így a diakonisszák hagyománya megerősödve élhet tovább.

Hanganyag: Fehér Anna Magda