Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ötödik a világon Magyarország a szerzői jog terén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ötödik helyen szerepel Magyarország a világban azon a listán, amely a szerzői jogi ágazatok GDP-hozzáadásáról szól - mondta Bendzsel Miklós elnök. Az alkotás szabadsága és a szerzői jog metszéspontjai címmel tart hétfőn konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A közös konferencia ötlete másfél évvel ezelőtt fogalmazódott meg Kucsera Tamás Gergelyben a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárában, aki termékeny időszaknak nevezte az elmúlt 18 hónapot.

"A külső tényezők alakulása szempontjából is egy termékeny másfév volt, hiszen rendszeressé vált a négy éve köztestületként működő Magyar Művészeti Akadémia és az NMH ill. az NMH Médiatanácsa között a szakmai együttműködés művészeti terülteken, kérdésekben. Illetve megállapodás született a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a MMA között" - fogalmazott az akadémia főtitkára.

Kucsera hozzátette: a művek versengése és a róluk szóló értelmes és érthető diskurzus teremtheti meg a lehetőségét annak, hogy a művészet és a művészetelmélet új korszakában is létezzenek magyar és egyetemes értéket hordozó hazai alkotások.

A Médiatanács nem ízlésrendőrség-hangsúlyozta Karas Monika a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának elnöke.

"A jogszabályok betartatása mellett azonban az is célunk, hogy minden magyar tv néző, rádió hallgató vagy internet használó olyan tartalmakkal találkozhassék, amelyek valódi minőséget jelentenek, valódi minőséget képviselnek a számunkra" - mondta Karas Monika.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az elmúlt tíz évben kidolgozott egy olyan vizsgálati módszert, amelyből 44 országot vizsgálva arra jutottak, hogy a szerzői jogi vonzatú ágazatok növelik a GDP-t - hangsúlyozta Bendzsel Miklós a hivatal elnöke.

"Kiváltképp a sajtó és irodalom, zene színművek, opera, vagy a film alkotása, rádió és televízió fotóművészet, a szoftver és adatbázis készítés, valamint a hirdetés, reklám annak minden alkalmazott művészeti ágával együttesen a világban az Egyesült Államokban a legmagasabb.11,75 százalék a GDP-hez való hozzáadás, Magyarország pedig a világon az ötödik 7, 4 százalékos GDP hozzáadással. Amellett, hogy a foglalkoztatás közel 7,4 százalékát, több mint 270 ezer embert a magyar gazdaság ilyen művészet-intenzív, szerzői jogi ágazatokban foglalkoztat" - részletezte Bendzsel Miklós.

A szerzői tudatosság tehát nemzetgazdasági erővé tud válni - tette hozzá a hivatal elnöke.

Hanganyag: Gödöllei Anna