eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ismét a Semmelweis Egyetem vezeti a felsőoktatási intézmények listáját

Ismét a Semmelweis Egyetem áll az élen a felsőoktatási intézmények között a HVG legújabb rangsorában.

Az Eduline oktatási portálon közzétett ismertető szerint a Semmelweis Egyetemet az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem követi a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján.

Nincs változás abban, hogy továbbra is a top 10-es listán találhatóak a nagy vidéki tudományegyetemek, a szegedi, a pécsi és a debreceni, illetve a pesti Corvinus és a Műegyetem.

Az intézményi összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.

Az írásban kitértek arra is: ha sorrendbe állítják az intézményeket a hallgatók száma szerint, a lista első tíz intézménye adja az összhallgatói létszám közel háromnegyedét, ami mutatja ezeknek a képzési központoknak a magyarországi felsőoktatási szférában betöltött meghatározó súlyát - olvasható a kiadványban. Közülük is kiemelkedik az az öt intézmény, amely külön-külön is tízezer főt meghaladó létszámával összesen a teljes hallgatóság közel felét teszi ki: ezek a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem.

Mint írták, korábban még feltűnő volt, most viszont már nem meglepetés, hogy a rangsor első felében található három, a nagy létszámú universitasokhoz képest közepes méretű intézmény, a Pannon Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem.

A nyugati országrészben található felsőoktatási regionális központok jó helyezésüket elsősorban az oktatói gárda minőségének, illetve a kedvező oktató-hallgató aránynak köszönhetik. Változás tapasztalható viszont a vidéki főiskolák versenyében: a különböző szempontok szerinti kiegyensúlyozott szerepléssel az idén az egri Eszterházy Károly Főiskola érte el a legjobb eredményt, ami közvetlenül az első harmadot követő rangsorpozíció megszerzéséhez volt elegendő - olvasható az összegzésben.

A HVG rangsor - Diploma 2016, tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorát tartalmazza.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×