Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan elfedik a bonyhádi gótikus templomromot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan befejeződik az elfedése a Bonyhád határában feltárt gótikus templomromnak, amelyet a várost elkerülő út építése során tártak fel régészek.

A múlt hét csütörtökön kezdődött munkát az örökségvédelmi hatóság előírása szerint végzik, és várhatóan pénteken fejezik be - mondta Kozma Anikó, a bonyhádi polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetője az MTI-nek.

Ismertetése szerint a teljes feltárt területre először geotextiliát terítettek, amely biztosítja a feltárt téglafalak szellőzését, ugyanakkor el is választja a romot a rákerülő rétegektől. A templomfalaktól tíz centiméteres távolságra 60 centiméter széles homokbeton falat építettek, a két fal közti rést pedig homokkal töltötték fel. A templom belső terét szintén kis szemcseméretű homokkal töltötték fel, majd kézi erővel tömörítették, és ugyanezt az anyagot szórták a falak tetejére is.

Ezt követően két geotextilréteg közti georácsot tartalmazó geokompozit réteget tesznek a feltárt területre, amely elosztja a terheket, és felveszi a rezgéseket - mondta.

A templomrom azon része felett, ahol nem épül út, földdel töltik fel a területet, az út alatt a szokásos rétegrendet alkalmazzák. A templomromot azzal is védik, hogy a közvetlenül mellette haladó 6-os út vízelvezetője kikerüli a falmaradványokat, a talajvíz elvezetésére pedig szivárgókat helyeztek el az érintett területen - jegyezte meg.

A völgységi város középkori plébániatemplomának maradványait október elején a település belvárosát elkerülő, a 6-os főúttal összekötő út építése közben tárták fel. A 90 négyzetméteres alapterületű templomrom apszisa a 6-os út alatt fekszik, a romoknak mintegy 10-15 százaléka kerül a most épülő út alá. A szekszárdi örökségvédelmi hatóság október 9-i határozatban döntött arról, hogy a régészeti emléket megfelelő műszaki megoldással elfedve kell a helyszínen megőrizni.