Balog: nem akarjuk elkövetni újra a korábbi hibát

Infostart
2015. november 17. 20:36
Nyilvános vitát tervez a kormány a szovjet megszállás áldozatainak emlékművéről - mondta az InfoRádiónak az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán úgy fogalmazott: nem akarják elkövetni a német megszállás áldozatainak mementójához hasonló hibákat, így csak ezt követően írják ki a pályázatot a központi emlékmű felállítására.

"Több százezer emberről van szó, akiket elhurcoltak vagy életüket vesztették, ők is méltó emlékhelyet érdemelnek" - mondta Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere az InfoRádiónak.

Hozzátette: ha épült a német megszállás áldozatainak emlékmű, akkor szükség volna a szovjet megszállás áldozatainak is egy emlékműre. Az áldozatok emlékét ápoló civil szervezetek kezdeményezték azt, hogy központi emlékműként ez is a Szabadság téren álljon.

A miniszter említette, hogy a téren egy másik szovjet emlékmű is található, amely azonban a Szovjetunió dicsőségét hirdeti.

"Az én értékrendemet sérti, hogy ez az emlékmű ott áll. A kormány természetesen minden nemzetközi megállapodást betart, ezért nem is távolítjuk el az emlékművet még akkor sem, ha szívesen tennénk. De azokra is emlékeznünk kell, akik a szovjet megszállásnak estek áldozatul vagy érte őket családi tragédia" - hangsúlyozta Balog Zoltán.

Mint mondta, ezt most másképp kell csinálni, mint a német megszállási emlékmű idején és a kormány nyilvános vitát, konferenciát szervez, hogy minden érintett elmondhassa, mit gondol róla és milyennek szeretné látni a készülő emlékművet.

"Ezután fogunk kiírni egy olyan pályázatot a központi emlékműre, ami méltó az áldozatokhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő helyszínt és formát. Szeretnénk egy kis időt adni arra, hogy az emberek megbarátkozzanak az emlékmű gondolatával, vagy akár elmondhassák az ellenérveiket"- fűzte hozzá Balog Zoltán.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást