Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Üzletemberekkel találkozott Izraelben Szijjártó Péter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izraeli üzletemberekkel találkozott Tel-Avivban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a második magyar-izraeli üzleti fórumon hétfő délután.

Az üzleti találkozót megnyitó Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnökének beszéde és Ofer Szaksz, az Izraeli Export és Nemzetközi Kooperációs Intézet igazgatójának megnyitója után felszólaló magyar miniszter a hazai gazdasági sikerekről is beszámolt.

Az eredmények között kiemelte a gazdaság 2010 óta történt növekedési pályára állítását, hangsúlyozva, hogy egyszerre sikerült munkahelyeket teremteni, az államadósságot csökkenteni és növekedést létrehozni, miközben az adófizetők száma is megemelkedett.

Beszámolt Benjámin Netanjahuval korábban tartott gazdasági jellegű megbeszéléseiről, a kétoldalú gazdasági együttműködés fokozásának szándékáról, és hangsúlyozta az öntözéssel, a vízgazdálkodással és az IT szektorral kapcsolatos fontosabb célokat, megemlítette a tervbe vett vízügyi, oktatási, befektetési és kereskedelmi együttműködést is.

Kijelentette, hogy Magyarország nem támogatja az 1967-ben elfoglalt területekről származó termékek európai cimkézését, mert az nem hatékony és szemben áll a józan ésszel, ugyanis következtében palesztinok veszíthetik el a munkahelyeiket. Az izraeli üzletemberekből álló hallgatósága ezt a bejelentését tapssal jutalmazta.

Szijjártó Péter a kedvező magyar befektetői környezetet méltatva ismertette a magyar gazdaság átalakításának lépéseit az utóbbi években, a biztonságos környezet biztosító politikai stabilitás jelentőségét, amit az is jelez, hogy fél évvel korábban, már előző nyáron elkészül a jövő évi költségvetés.

Szijjártó után David Wernick, NNG nevű Budapesten működő IT cég izraeli társalapítója vázolta vállakozásának magyarországi sikertörténetét, amelyet - mint hangsúlyozta - a magyar szakértelem, tudás, és felkészültség segítségével értek el.

Utána Deregán Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőhéz (MNKH) európai és izraeli értékesítési igazgatója mutatta be szervezetének munkáját. A rendezvény közösen szervezték Magyarország tel-avivi nagykövetsége, valamint a MNKH. Az izraeli vállalkozók meghívását elsősorban a követség, illetve izraeli kereskedőház bonyolította, a magyar cégek kiutazását pedig az MNKH segítette.

Szijjártó Péterrel egy tizenöt tagú magyar üzleti delegáció is Izraelbe utazott, a küldöttség tagjai részt vettek az üzleti fórumon.

Az üzleti delegáció azzal szándékkal érkezett Tel Avivba, hogy egyrészt elősegítse az Izraelbe irányuló magyar export növekedését, másrészt konkrét üzleti lehetőségekről is eszmecserét folytasson.

A gazdasági találkozó után Szijjártó Péter Szilván Salom belügyminiszterrel és miniszterelnök-helyettessel munkavacsorán vett részt.