eur:
393.48
usd:
368.78
bux:
65881.47
2024. április 23. kedd Béla

Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Franciaországban - a nap hírei

Franciaországban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek a párizsi terrorista merényletek után. Franciaország háborúban áll a terrorizmussal és csapás mér az Iszlám Államra - jelentette ki a francia miniszterelnök. Újabb elkövetőt azonosítottak a párizsi merényletekkel kapcsolatban a hatóságok - tudta meg az AFP hírügynökség.

Franciaországban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek a párizsi terrorista merényletek után. A péntek esti támadásoknak 132 halottja és több mint 350 sebesültje van, 42 ember állapota kritikus, magyar áldozatról továbbra sem tudni. A francia főváros 6 helyszínén követett el összehangolt támadást az Iszlám Állam dzsihadista szervezet 7 tagja. Az egyik merénylő holtteste közelében talált szíriai útlevélről kiderült, hogy tulajdonosát Törökországból érkezett menekültként regisztrálták októberben az egyik görög szigeten.

Franciaország háborúban áll a terrorizmussal és csapás mér az Iszlám Államra - jelentette ki a francia miniszterelnök. Manuel Valls hangsúlyozta: az országnak újabb támadásokra kell számítania és fel kell készülnie ezek visszaverésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a francia válaszcsapás mértéke arányos lesz a mostani merényletekével.

Újabb elkövetőt azonosítottak a párizsi merényletekkel kapcsolatban a hatóságok - tudta meg az AFP hírügynökség. A második azonosított elkövető egyike volt annak a 4 merénylőnek, aki a Bataclan rendezvényközpontot támadta meg. Egyes források szerint francia, mások szerint belga állampolgár a ma (vas) azonosított öngyilkos merénylő.

Fényképes körözést adott ki a péntek éjjeli párizsi merényletek egyik feltételezett elkövetője ellen a francia rendőrség. A 26 éves Abdeslam Salah bérelte azt a fekete Volkswagen Polót, amellyel a merénylők a Bataclan rendezvényközponthoz érkeztek. A rendőrség gyanúja szerint ő és két fiútestvére közvetlenül vett részt a merényletekben.

Összehívták az uniós bel- és igazságügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását péntekre, hogy megvitassák az uniós belügy- a párizsi merényletekre adandó választ. A soros elnök, Luxemburg közleménye szerint a barbársággal és terrorizmussal szembesült Európa egységbe tömörül Franciaországgal.

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - erősítette meg a horvát belügyminisztérium szóvivője. A francia rendőrség elküldte az útlevél másolatát minden olyan országnak, amely érintett a migrációs válságban.

Nincs közvetlen terrorveszély Magyarországon - jelentette ki Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdú János az M1-en azt mondta: közvetett európai fenyegetettség létezik, és ez érinti Magyarországot is, de nincs olyan információ, amiből arra lehetne következtetni, hogy magyar emberek közvetlen veszélyben lennének egy esetleges terrorakció miatt.

Országos gyásznapot tartottak ma (vas) az Országház előtti Kossuth téren. A megemlékezésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök. Jelen volt még Simicskó István honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Eric FORNIÉ (Fournier) budapesti francia nagykövet. Orbán Viktor és kísérői egy szál virággal és mécsessel rótták le kegyeletüket a budapesti Francia Intézetnél.

Bemutatta miniszterjelöltjei listáját DÁCSIAN CSOLOSZ (Dacian Ciolos) kijelölt román miniszterelnök. Szakértői kabinetjében - amelyet jövő héten terjeszt bizalmi szavazásra a parlament elé - a szociáldemokrata Victor Ponta távozó kormányának egyetlen tagja sem vesz részt.

Az egyoldalú gazdasági szankciók csak rontanak a globális gazdaságnövekedés kilátásain - hangzott el a fejlődő világ 5 vezető országát összefogó BRICS-csoport és a G-20-ak törökországi tanácskozásán. A résztvevők csalódottak amiatt, hogy nincs megállapodás a feltörekvő országok szavazati jogának a növeléséről az IMF-ben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Nehezen érhettek el hozzánk a távoli befektetők: ez most alapjaiban megváltozhat

Április közepétől vásárolhatók meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei közül maximum huszonötöt tartalmazhat. Az alapot kibocsátó OTP Alapkezelő szándékai szerint a termékkel azok a befektetők is hozzáférhetnek régiónk vállalati topligájához, akiknek nincs piaci ismerete ebben a térségben. Az OTP CETOP ETF érdekessége, hogy három partner, az OTP Alapkezelő, az OTP Global Markets, illetve a Budapesti Értéktőzsde közös projektjeként jött létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×