eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A globális felmelegedés kedvez a hazai boroknak

A szőlészek és a borászok a globális felmelegedés pozitív és negatív hatásait is megtapasztalják - nyilatkozta az InfoRádió Aréna című műsorában Tiffán Ede. A villányi borász elmondta: több lett a kiemelkedő minőséget adó évjárat, de az időjárási szélsőségek is megszaporodtak. A teljes Arénát meghallgathatják szombaton este 6 órakor.

"A nyolcvanas évek előtt, amikor még a globális felmelegedésről nem beszéltünk és nem éreztük annak hatását, az én pályafutásom első kétharmadában, itt Villányban 5 évből csak egyszer-kétszer volt nagy évjárat. Most, hogy ez a felmelegedés bekövetkezett, egymás után jönnek a nagy évjáratok, 5 évből, akár négyszer is" - mondta Tiffán Ede villányi borász az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint mondta, az elmúlt években a kilencvenes évektől kezdve nagy évnek számított a 93-as, a 97-es, a 99-es, a 2000-es és a 2003-as. Ezután nagy év volt zsinórban a 2006-os, a 07-es, a 08-as, a 09-es.

"A 2010-es katasztrófa volt, de a 2011-es is szép, a 2012-es talán túl szép is lett a melegnek köszönhetően, de a 13-as, 14-es és 15-ös is remek évek voltak. Lehet, hogy nem mindenkinek, hiszen a 14-es elég rázós év volt, de aki a helyzet magaslatán állt, 14-ben is tudott nagy bort csinálni" - fogalmazott a borász.

Hangsúlyozta: a globális felmelegedés Magyarországra pozitív hatással van. Mivel Magyarország a szőlőtermesztés északi határán helyezkedik el, itt az évjárathatásnak nagy a szerepe, amely ilyen módon érvényesül a globális felmelegedés révén.

"Ami negatívan hat, azok a szélsőséges dolgok. A hatalmas zivatarok és a jégeső, bár utóbbi ellen itt működik jégesőelhárító-rendszer. A hatalmas hőség, a hőségnapok felszaporodása, a 35 fok fölötti hőmérsékletű napok azt eredményezték, hogy 2000-ben és 2012-ben már augusztus végén le kellett szedni azokat a szőlőfajtákat, amelyeket október közepén szüretelünk. Én nem szeretem, amikor nyáron kell szüretelni. Ezek az évek olyanok, mint Görögország klímája." - mondta Tiffán Ede.

Hanganyag: Kovács András István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×