Szijjártó: Ausztria tartsa be az európai szabályokat

InfoRádió / MTI
2015. november 13. 19:25
Ausztria szocialista védelmi minisztere ahelyett, hogy Magyarországot bírálja, inkább az európai közös szabályok betartásán fáradozzon - közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

Szijjártó Péter a közleményben arra reagált, hogy Ausztria bejelentette: 4 kilométeres kerítést épít Spielfeldnél, de az nem szögesdrótkerítés lesz. Gerald Klug szociáldemokrata védelmi miniszter szerint nem kerítésről, hanem a menekültek rendezett irányításához szükséges rendszerről van szó. A szociáldemokrata politikus utalt arra is: a határ mentén felkészülnek arra, hogy jobban terelhessék a migránsokat. Úgy fogalmazott: nem került sor Ausztria "orbanizálódására".

A külgazdasági és külügyminiszter mindezzel kapcsolatban tudatta: "érdeklődéssel figyeljük azt, ami Ausztriában történik. Valamit építenek az osztrák-szlovén határra, de nehéz megmondani, hogy mit, hiszen a kerítést nevezték már +szárnyas kapunak+, most pedig dróthálót emlegetnek".

Szijjártó Péter szerint legtalálóbban a védelmi miniszter fogalmazott, hiszen közölte, hogy ez nem kerítés, hanem "a rendezett irányításhoz szükséges rendszer."

Ideje lenne, hogy Európa vezetői a feladat súlyának és jelentőségének megfelelően beszéljenek és cselekedjenek - hangsúlyozta a tárcavezető.