eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Közzétették a központi középiskolai írásbelit tartó iskolák listáját

Az idén 626 középiskolai feladatellátási helyen lehet letenni a központi középiskolai írásbeli vizsgát - derül ki az Oktatási Hivatal közleményéből. A hivatal a www.oktatas.hu oldalon nyilvánosságra hozta a központi írásbelit meghirdető helyek listáját.

A hivatal tájékoztatása szerint a középfokú iskolák az utóbbi hetekben közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyben meghatározták, milyen nevelési-oktatási program szerint induló osztályokat indítanak majd a 2016/2017. tanévben, és megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi feltételeket határoznak meg a hozzájuk jelentkező tanulók számára.

Az iskolák 48,6 százaléka nem tart felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi majd fel a tanulókat. A többi helyen lesz felvételi. Ha tehát egy tanuló úgy tervezi, hogy februárban majd ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, mindenképp részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon.

Írásbelit 8 évfolyamos gimnáziumba 55 helyen, 6 évfolyamosra 75 helyen, míg négyosztályos képzésre 496 helyen lehet majd tenni.

Az írásbeli vizsgákra való jelentkezés határideje december 8-a.

A jelentkezést ahhoz a - listán szereplő - középiskolai feladatellátási helyhez kell beadni, amelyben a jelentkező a vizsgát meg kívánja írni.

A felvételivel és ezen belül a központi írásbelivel kapcsolatos minden információ megtalálható az OH honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2015/2016. tanév) cím alatt.

A hivatal tájékoztatása szerint a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumok, valamint a 9. évfolyamra történő beiskolázás központi írásbeli vizsgáit a magyar nyelvi és a matematikai kompetenciákat mérő, központilag kiadott, egységes követelményeket tartalmazó feladatlapok alapján, országosan egységes eljárásrend szerint kell megszervezni. A központi írásbeli vizsgákhoz külön-külön feladatlapok készülnek az egyes intézménytípusoknál.

A felvételi vizsgán részt vevő diákoknak mind a magyar nyelvi, mind a matematika írásbeli vizsgákon 45 perc alatt tíz feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk, ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. A két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet kell tartani.

A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat országosan a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára 2016. január 16-án 10 órától, a pótló írásbeli vizsgát 2016. január 21-én 14 órától kell megtartani.

Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók tehetnek, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni. Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet központi írásbeli vizsgát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×