eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla

Novák: a családtámogatás nem csodatévő, de fontos segítség

Az a cél, hogy a családok tényleges segítségnek éljék meg a családtámogatásokat - így kommentálta a szerdán bejelentett családtámogatási rendszer-módosítási javaslatokat az InfoRádió Aréna című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára. A gyermekek szünidei étkeztetésére is kiemelt figyelmet fordít jövőre az állam - hangsúlyozta Novák Katalin.

"Egy-egy ilyen intézkedéssel, egy-egy ilyen lehetőséggel csodát tenni nem lehet, de nagyon nagy előrelépéseket lehet elérni. Önmagában a GYED extra nem is lenne elég, számos más lehetőséggel egészül ki. Egyrészt meg kell oldani azt, hogy hol van napközben a gyerek. Másrészt azt, hogy a munkaadó hogy lesz motiváltabb abban, hogy visszafogadja a kisgyermekes édesanyát. Bevezettünk egy olyan törvényt, ami előírja azt, hogy ha ma Magyarországon egy édesanya három évesnél kisebb gyermeket nevel, vagy egy nagycsaládos édesanyának van öt évnél kisebb gyermeke, amennyiben ő igényli a részmunkaidős foglalkoztatást, ezt köteles számára biztosítani a munkaadó" - mondta az államtitkár.

Novák Katalin hozzátette: ha szükséges, harcoljanak a törvény adta jogukért az anyukák. A bölcsődei rendszer átalakításáról az államtitkár azt mondta: ha egy adott településen legalább negyven 3 év alatti gyermek van, vagy legalább 5 olyan gyermek van, akinek a szülei igénylik az bölcsődei ellátást, akkor azt az önkormányzatnak biztosítania kell.

"Ezt a kötelezettségét az önkormányzatnak nem lesz kötelező a klasszikus, mostani értelemben vett bölcsődei ellátással kielégíteni. A feladata az, hogy oldja meg a gyerekek napközbeni felügyeletét" - közölte.

Novák Katalin hangsúlyozta: a családi napköziket felváltó családi bölcsődék lesznek a leglazább forma a rendszerben.

"Itt írjuk elő a legkevesebb minimum feltételt. Ez lehet egy családi házban, ha valaki elvégzi az ehhez szükséges tanfolyamot, megteremtheti az ehhez szükséges feltételeket, és összefoghat jó néhány család, és mondhatja azt, hogy az egyik szülő működteti a családi bölcsődét, a többi szülő pedig addig elmegy dolgozni" - ismertette.

Az államtitkár hozzátette: ha az érintett önkormányzat megállapodik a családi bölcsődével, azzal ellátja kötelezettségét. Novák Katalin hangsúlyozta: a legnagyobb feladat az egyensúly megtalálása a lehető legnagyobb szabadság és a garantált biztonság között.

Az intézményi étkezéssel kapcsolatban Novák Katalin szerint kijelenthető, hogy év közben szinte minden óvodás kap napi háromszor ételt.

"Mindenki, aki eddig fél áron étkezett, most már ingyenesen tud. Az ingyenes étkezés köre jelentősen kibővült - ez alapvetően a bölcsődés és az óvodás korosztályra igaz. Igaz, hogy az iskolában hogyan tudunk ebben előre lépni, az még a jövő zenéje" - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy terveik szerint az önkormányzatoknak ezentúl kötelező lesz biztosítani a szünidei gyermekétkeztetést.

"Míg eddig ez pályázatos formában működő rendszer volt - az önkormányzatok pályázhattak a szünidei gyermekétkeztetésre, és a támogatást pályáztatás útján kapták meg - a költségeket pedig tulajdonképpen teljes egészében állami forrásokból fedeztük. Most azt mondjuk, hogy ne hagyatkozzunk arra, hogy melyik önkormányzat fog ilyen önkormányzatot benyújtani, hanem írjuk ezt elő kötelező önkormányzati feladatként. Ehhez pedig biztosítjuk a szükséges forrásokat" - közölte.

Novák Katalin a tervezett költségvetési összegekről is beszélt.

"Jelenleg úgy néz ki, hogy három milliárd forintot fordítottunk szünidei gyermekétkeztetésre - ami a korábbiakhoz képest már egy megemelt összeg - jövőre 50 százalékkal növeljük, vagyis jövőre már 4,5 milliárd van. Ha pedig a teljes gyermekétkeztetésre fordított költségvetési előirányzatot nézzük, akkor ez 2010-ben összesen 28 milliárd forint volt, jövőre pedig több mint 71 milliárd forint lesz. Tehát egy óriási nagy ugrás volt. Látszik, hogy tényleg nagyon jelentős forrásokat csoportosítottunk át arra, hogy a gyerekek étkezését meg tudjuk oldani" - részletezte.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a szülők felelősségét nem veheti át minden téren az állam.

Hanganyag: Exterde Tibor, Domanits András, Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×