eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Madár-Ürmössy: jövőre inflációs sokk érheti az országot

Jövőre inflációs meglepetés érheti az országot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Madár István, a Portfolio, és Ürmössy Gergely, az ErsteBank Zrt. vezető elemzője. A Portfolio szerint az infláció vezető elemzője, Madár István szerint az infláció az év végére elérheti az egy százalékot, jövőre pedig megközelítheti a két százalékot - mondta a portál vezető elemzője.

Madár István úgy fogalmazott, hogy miközben a rezsicsökkentés,  a nyersanyagárak zuhanása és a világgazdaság egyre nyilvánvalóbb lassulása hűti az inflációt, néhány hazai folyamat erősíti azt.

"Van még legalább két olyan dolog, amivel számolunk. Az egyik szintén egy egyedi hatás, ez a dohány adójának drasztikus megemelése, ami az inflációt - elemzői számítások szerint - fél százalékponttal is emelheti. A másik fontosabb közgazdasági hatás az a nagy kérdés, hogy az egyre inkább megnyilvánuló munkaerő-piaci szűkösségek és feszültségek mennyire jelentkeznek a bérezésben, és ha igen, akkor ezek a bérinflációs hatások utat törnek-e az árakban. Általában az a tapasztalat, hogy igen, tehát ha valóban elindul egy magasabb bérezési politika, egy magasabb bérdinamika a szűkös munkaerő-piaci jelenségek miatt, akkor el tudom képzelni, hogy egy inflációs meglepetés éri az országot jövőre."

Az ErsteBank Zrt. szerint leginkább az inflációs főmutató helyett inkább a maginfláció alakulására érdemes figyelni, és ha ezt tesszük, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy van infláció Magyarországon.

"Ahol nincsen semmilyen adminisztratív lépés, mint például a szolgáltatások szektora, vagy például a feldolgozatlan-feldolgozott élelmiszer, egyértelműen látszik, hogy kibontakozóban van egy inflációs nyomás. Idén a mezőgazdasági termelés teljesítménye alulmúlta a tavalyit és a tavalyelőttit, nem nevezném kifejezetten rossznak, de mindenképpen jelzésértékű, hogy a feldolgozatlan élelmiszerek elkezdtek szemmel láthatóan drágulni, ha ez a hatás például begyűrűzik a feldolgozott élelmiszerek árába, akkor inflációs sokként, meglepetésként érhet minket akár jövőre. Mi talán egy picit pesszimistábbak vagyunk inflációs előrejelzésben, mert idén év végére 1,5, és jövő év átlagában pedig 2 százalékot, de ebben nincs benne a dohánytermékek adóemelése" - jelezte Ürmössy Gergely.

Októberben az éves inflációs ráta 0,5, a maginfláció 0,2 százalékponttal volt magasabb az előző havinál. A jegybank szerint az infláció emelkedését az okozta, hogy a szabályozott termékek - a távfűtés és az elektromos energia - árcsökkentése belépett a tavalyi bázisba, a maginflációban mért elmozdulás oka pedig az iparcikkek és a feldolgozott élelmiszerek drágulása.

Felminősítés

Új befektetési formák érkeznének a magyar értékpapírok piacára - az InfoRádió Aréna című műsorának szakértő vendégei szerint ez lenne az egyik előnye a magyar gazdaság esetleges felminősítésének.

Az ErsteBank Zrt. vezető elemzője a magyar gazdaság felminősítése az államadósságra is kedvező hatással lenne.

"Ha Magyarországot végre felminősítenék a bóvli kategóriából, akkor megnyílna a lehetőség, hogy nagyobb spektrumú befektetők válogassanak a magyar kötvényekből, értékpapírokból. Ez segítene abban, hogy a magyar államadósságot olcsóbban tudjuk eladni, kisebb kamattal és sokkal stabilabb befektetői bázisa lenne az országnak adott esetben turbulens időszakokban, amikor elfordulnak a kockázatosabb eszközöktől a befektetők"- mondta Ürmössy Gergely.

A Portfolio vezető elemzője, Madár István szerint a felminősítés nem feltétlenül új befektetők, hanem új befektetések megjelenését eredményezhetné a magyar piacon.

"Általában nem arról van szó, hogy egy-egy szereplő konkrétan vonul ki egy országból, mert bóvli kategóriában van, bár ilyenre is van példa, hanem inkább azt jelenti, hogy az adott befektetőház, bankház azokat a típusú befektetéseit, amelyekben kizárólag befektetésre ajánlott kategóriában hajlandó fektetni, azokat már nem eszközöli itt. Ettől még lehet, hogy egyébként itt van kisebb kitettséggel mondjuk olyan magasabb kockázatú befektetési ajánlásaival, amelyek kifejezetten a feltörekvő országokat érintik. Ennek klasszikus esete a Templeton volt az elmúlt években, amelyik itt maradt, sőt jött és egyre agresszívebben vásárolt, minél inkább kockázatosnak tűnt az ország. Nem arról van szó, hogy új szereplőket ismernénk meg az állampapír- vagy bármely más tőkepiacon, hanem arról, hogy olyan alapokba is bekerülhetnek magyar értékpapírok, amelyekbe eddig nem kerülhettek be, mert elő volt írva, hogy csak befektetésre ajánlott kategóriájú országokból lehet ilyet vásárolni."

Magyarország hitelbesorolását legközelebb Fitch Ratings vizsgálja felül november 20-án.

Hanganyag: Hlavay Richárd, Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×