Ellenőrzi a rendőrség az autósokat

Infostart
2015. november 11. 16:03
A személygépkocsik műszaki állapotát ellenőrzi november 11-12-én a rendőrség és a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Az ellenőrzés során elsősorban a gépjárművek gumiabroncsait, világító-fényjelző berendezéseit, illetve a fagyálló folyadékokat ellenőrizzük - mondta az InfoRádiónak Mikulás Róbert, a szervezet főosztályvezetője.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a téli üzemeletetési körülmények között érdemes a járműveket előzetesen átvizsgálni, mert másféle gumiabroncsra, másféle folyadékokra lehet szükség a járművekben - közölte.

Az akció során megállítják a gépkocsivezetőket, ellenőrzik a gumiabroncsokat, a világító-jelző berendezéseket, megnézik a fagyálló folyadékok szintjét, megvizsgálják a fagyáspontjukat - természetesen csak akkor, ha a gépkocsivezető ehhez hozzájárul - részletezte.

Mikulás Róbert hangsúlyozta: az akció során a hatóság célja elsősorban a segítés, nem a büntetés.

Természetesen, ha olyan szabálytalanságot találunk, ami alapján a jármű alkalmatlan a forgalomban való további részvételre, akkor soron kívüli műszaki vizsgálatra rendeljük be, vagy ha nagyon rossz az állapota, akkor érvénytelenítjük a forgalmi engedélyét. Az akciónak nem ez az elsődleges célja, de ha a hatóság ilyennel találkozik a közúton, akkor jogszabályi kötelezettségünk eljárni velük szemben - mondta a főosztályvezető.

Ha a hőmérséklet plusz 7 Celsius fok alá hűl, mindenképpen javasolt a téligumi-abroncsok használata nem csak azért, mert ezek olyan bordázattal vannak ellátva, amelyek könnyebbé teszik a havas-jeges úton való közlekedést, hanem azért is, mert ezeknek a gumiabroncsoknak más az anyaguk, ezek erre a hőmérséklettartományra vannak optimalizálva, így jobb tapadási körülményeket biztosítanak ilyenkor - magyarázta.

Nagyon fontos az is, hogy a világító és fényjelző berendezéseink megfelelő állapotban legyenek, jól világítson minden lámpa, ha szükséges, az izzókat cseréljük ki. Mivel télen megnövekszik az éjszakának számító időszak hozza, gyakran sokkal rosszabbak a látási viszonyok, mindenképpen nagyobb a jelentősége a világító és fényjelző berendezések működésének - figyelmeztetett.

Fontos az is, hogy a folyadékok, amiket ilyenkor a gépkocsikba töltünk - legyen szó fagyálló folyadékról, ablakmosó folyadékról - télen is megfelelően működtessék az autót, ne okozzanak üzemzavart, ne fagyjanak bele a tartályba vagy a motorba - tette hozzá a Nemzeti Közlekedési Hatóság főosztályvezetője.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást