Pénzt tart vissza az EU a magyar Operatív Programok kétharmadában - lapszemle

Infostart
2015. november 10. 07:57
A 15 magyarországi Operatív Programból közel tízben tartunk vissza kifizetéseket - mondta a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban az Európai Bizottság regionális politikáért és közlekedésért felelős szóvivője. Állami támogatással működhetnek a 2017 januárjától induló, három éven aluli gyermekek ellátását biztosító intézmények, szolgáltatások - olvasható a Magyar Időkben.

Nem titok, hogy a 15 magyarországi Operatív Programból közel tízben tartunk vissza kifizetéseket, ami a programok számát tekintve jelentős, de az érintett összeg nem olyan nagy, hogy veszélybe sodorná a jó idei forráslehívási eredményt - mondta a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban Jakub Adamowicz. Az Európai Bizottság regionális politikáért és közlekedésért felelős szóvivője kitérő választ adott arra, hogy le tudja-e hívni Magyarország a 2007-2013-ra járó összes uniós forrást, de hangsúlyozta, hogy mindenki keményen dolgozik a forrásvesztés elkerüléséért. A hullámvölgyekkel terhelt EU-magyar viszony kapcsán a szóvivő néhány fontos tanácsot is megfogalmazott, amelyek betartása szavai szerint a forráslehívást, és a tartós, sikeres gazdasági felzárkózást is segítheti.

Állami támogatással működhetnek a 2017 januárjától induló, három éven aluli gyermekek ellátását biztosító intézmények, szolgáltatások - olvasható a Magyar Időkben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lappal közölte: a minibölcsődék és a munkahelyi bölcsődék az önkormányzati bölcsődék jelenlegi támogatásával azonos összegben fognak részesülni, míg a családi bölcsődék annak arányában, hogy hány három év alatti gyereket látnak el. A fajlagos összeg pontos mértékét a 2017. évi költségvetés fogja meghatározni.

Per lesz a táblagépek helyett. A Magyar nemzet úgy értesült: az Út a szakmaválasztáshoz uniós programban 4500 táblagépet vásárolt volna az Országos Roma Önkormányzat a jól teljesítő hátrányos helyzetű diákoknak. A szállítás előtt egy nappal azonban visszalépett a szerződéstől; az önkormányzat és a beszállító is pert indít.

A Népszabadság arról ír, hogy a nagyvállalatok számára nincs értékesebb fogás, mint egy posztjáról távozó uniós biztos. A Barroso-bizottság egyes tagjai is könnyen megtalálták az átjárást a köz- és a versenyszféra között. A civilek szerint ez sok esetben összeférhetetlen.

A diákok 20 százaléka legalább heti gyakorisággal tapasztal bántalmazó tanári viselkedést, vagy durva, megalázó pedagógusi szóhasználatot - derül ki egy idei reprezentatív felmérésből, amelyet a Magyar nemzet közöl. Eszerint a pedagógusok alábecsülik a diákok közti zaklatás gyakoriságát, miközben a tanulók erőteljesebb büntető magatartást várnának el a tanáraiktól.

A Bayern München edzője újraértelmezett egy olyan játékrendszert, amelyiket az ötvenes években a magyarok járattak csúcsra. Guardiola hétvégén a 3-2-4-1-es felállást választotta, s ez az Index szerint a legendás Aranycsapatot idézi.

A komoly tradíciókkal rendelkező Pápai Hús Kft. és mintegy 800 dolgozójának sorsa a felszámoló kezében van - írta a Magyar Idők. Ha lesz pénz a folyamatos működésre, és jó vevőt találnak, megmenekülhet a gyár, ellenkező esetben lekerülhet a polcokról az ismert márka.

Csúcson a lakossági fogyasztás - olvasható a Magyar Nemzetben. Másfélszer nagyobb mértékben nőtt a behozatal, mint a kivitel az ősz első hónapjában tavalyhoz képest. Ennek ellenére az első három-negyed évben új rekordot ért el a magyar külkereskedelmi többlet.

Ha a szaúdiakon múlik, még egy ideig marad az olcsó olaj - írja a Portfólió. Továbbra is ragaszkodik Szaúd-Arábia stratégiájához, mely szerint a jelentős olajpiaci túlkínálat ellenére nem csökkenti kitermelését piaci pozíciójának megvédése érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást