"Nemhogy a focihoz, a testnevelésórákhoz sincsenek meg a feltételek"

Infostart
2015. november 10. 19:07
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben fordul a Nemzeti Pedagógus Karhoz, hogy utasítsa el eheti tanácskozásán az etikai kódexet. A PDSZ elnöke ezt "korbács és szájkosár" tervezetnek tartja. Mendrey László a heti kétszeri futballoktatásról azt mondta: a mindennapi testneveléshez sem állnak rendelkezésre a feltételek.

Azt gondolom, hogy ez arról tanúskodik, hogy az állam nem bízik a munkavállalóiban. Egyrészt egyfajta fegyelmező pórázt - vagy akár korbácsot - akar a kezébe fogni, és ráadásul szájkosarat akar adni a pedagógusokra. Hiszen úgy tudom, hogy benne maradt az a passzus, ami arról szól, hogy a pedagógusnak minden esetben a munkáltató, illetve a munkahelye érdekében kell nyilatkoznia. Lássuk be, ilyet elvárni a 21. században felnőtt, értelmiségi emberektől nonszensz - fogalmazott a PDSZ elnöke.

A kerettanterv részévé tennék a heti kétszeri futballt különböző technikai elemekkel együtt. A dolog pozitív oldala, hogy továbbra is fontosnak tartja a kormányzat azt, hogy egészséges, sportot kedvelő fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból. Nincs is ezzel semmi baj - véli Mendrey László.

Az viszont baj, hogy az ehhez szükséges feltételek a mai napig sem állnak rendelkezésre - mondjuk a mindennapi testneveléshez szükséges feltételek - az ország iskoláinak nagyjából 20 százalékában. Ez azért már okoz gondot. Azt pedig egész egyszerűen nem értjük, hogy miért választanak ki egyetlen sportágat - közölte az elnök.

Ezek nagyrészt nem szakmailag átgondolt ötletek. Mert bármelyik sportág kiemelt képzésének bevezetése - ha tetszik, ha nem - mint ahogy az oktatás bármely szegmense, mind-mind sok pénzbe kerül. Tehát az az államtitkári kijelentés, hogy itt nem kell költségekre számítani, mert menni fog ez magától - azt mutatja, hogy aki ilyet nyilatkozik, az talán gyerekkorában sem focizott. Talán focizgatott, de nem járt edzésekre - fogalmazott Mendrey László.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást