Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Németh Zsolt: Európa egységét minden körülmények között meg kell őrizni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több uniós tagállam támogatja a közös uniós határvédelem ötletét - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke az Európai Parlament külügyi bizottságának és a nemzeti parlamentek külügyi bizottsági elnökeinek együttes ülése után.

Nincs egységes európai álláspont, nincs egységes európai vízió a migránsválság megoldására, ugyanakkor az unió országai között egyetértés körvonalazódik arról, hogy Európa külső határait egy közösen létrehozott határőrség segítségével kell megvédeni - nyilatkozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden Brüsszelben az MTI-nek, hangsúlyozva, hogy Európa egységét minden körülmények között meg kell őrizni.

Németh Zsolt - aki előzőleg felszólalt az Európai Parlament Külügyi Bizottságában (AFET) - elmondta: széles körű egyetértés van az unió országai között abban, hogy a globális migrációs válságra globális megoldást kell találni. Fontos fordulat, hogy megkezdődött a bécsi folyamat, amely a szíriai háborúra keres megoldást az unió, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével - tette hozzá.

Az ülésen részt vevő politikusok egyetértettek abban, hogy a migrációs válság kérdésében Európa egységét minden körülmények között meg kell őrizni, tudva azt, hogy az egységnek nem tesz jót, ha többségi szavazással akarják eldönteni a megoldási stratégiát. Az egységet csak minél szélesebb konszenzussal lehet megőrizni, különös tekintettel a betelepítési kvótákra, amelyekkel kapcsolatban nincs egységes, sőt talán már többségi álláspont sem az unió országai között - fejtette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Hozzátette: a megbeszélésen felvetődött az a szempont is, hogy a kvótarendszer nem egyeztethető össze a nemzetközi és az európai joggal, még a migránsok jogvédelme szempontjából sem.

Az unió országai között egyetértés körvonalazódik abban is, hogy Európának meg kell teremtenie külső határainak közösen szervezett védelmét. Ezzel kapcsolatban szimpátia övezi azt a magyar kezdeményezést, amit korábban Orbán Viktor miniszterelnök hatpontos javaslatai között fogalmazott meg, miszerint a Frontex, az unió határvédelmi ügynöksége keretein belül egységes európai határőrséget kell létrehozni. Ennek megteremtése elősegíthetné az unió egységes megoldására tett világos lépéseit a migrációs válság tekintetében - fogalmazott a politikus.

Az Európa határaihoz közel dúló háborúk körüli vitákban az az álláspont fogalmazódott meg, hogy az ellenség, egyben a legfőbb megoldandó kérdés az Iszlám Állam, nem pedig az, hogy Bassár el-Aszad köztársasági elnök marad-e az ország vezetője, vagy sem. Lassan az is evidencia, hogy ha a nemzetközi közösség a szír elnök ellen lépne fel, az rövid távon biztosan az Iszlám Állam kezére játszaná egész Szíriát - vélekedett a politikus.

Németh Zsolt felszólalásában elmondta, hogy olyan nyitott végű tárgyalási folyamatra kell készülni, amelyre Törökország és Szaúd-Arábia mellett most már Irán is meghívást kapott és amely nem szab előfeltételt a tárgyalások végkimenetelére vonatkozóan.

Az Európai Unió bővítési folyamatait tekintve a nyugat-balkáni migrációs útvonal megerősödése újból ráirányította a figyelmet a térség országaira és Törökországra. A tárgyalások új lendületet kaptak, amelyekben az európai szolidaritás gondolatának nemcsak finanszírozási szempontból kell kifejezésre kerülnie, hanem a bővítési folyamat dinamizálásában is jelentkeznie kell - hangsúlyozta az MTI-nek Németh Zsolt. Hozzátette: reménykeltő, hogy a NATO december elején esedékes külügyminiszteri értekezlete előreláthatóan Montenegró meghívását tervezi az atlanti szövetségbe.

Hanganyag: Sigmond Árpád