Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért mondott le a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott a magyar szőlő-borágazat csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöki posztjáról Tornai Tamás. A HNT elnökségében ezen kívül - egyelőre - nem lesz több változás. A távozás okairól Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának lemondott elnöke beszélt az InfoRádiónak.

"Nem olyan ember vagyok, aki megfutamodik a feladatoktól, de az a tempó, amit szeretnék, kicsit eltér attól, amit más vezetőtársaim szerettek volna, illetve némi koncepcionális differencia is volt köztünk a vezetés tekintetében" - indokolta döntését Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának lemondott elnöke az InfoRádiónak.

Hozzátette: mivel 2018-ban a jelenleg érvényben lévő "nemzeti boríték" lejár, és 2020-tól nagyon drasztikus csökkenés várható az agrárium támogatásában, egyáltalán nem biztos, hogy ezt a két évet át lehet hidalni. Szintén nyilvánvaló, hogy a hatékonyságbeli különbség nagyon erőteljesen fog megmutatkozni, ha nincs egységes típusú bevétel, hiszen annak a torzító hatása nem jelenik meg.

"Az agráriumon belül a szőlő-bor ágazat támogatása nem a hétéves ciklushoz igazodik, hanem ötéves ütemezési rendszere van" - fűzte hozzá Tornai Tamás.

Mint mondta, a jogcímeket nem rögzítik a ciklus idejére, hanem egy úgynevezett nemzeti borítékban helyezik el. Ebben a pénz mellett egy menü is található, amelyből az adott ország kormánya el tudja dönteni, hogy mikor, mely célokra, mekkora összeget használ fel.

"Tehát mostantól számítva van három évünk arra, hogy a hatékonyságbeli különbségekből a lehető legtöbbet ledolgozzuk" - hangsúlyozta.

Tornai Tamás elmondta, olyan mértékig volt képes kompromisszumokat kötni, amelyek mellett úgy gondolta, hogy abból még nem keletkezik jelentősebb lemaradás, a szempontjai és szemlélete szerint.

"Szeretném hangsúlyozni, hogy az igazság kosara nem az én kezemben van. Azt nem nekem kell osztani, hanem keresni kell. Ha mások másként gondolják, azzal semmi probléma nincsen, mert lehet, hogy az ágazatnak igazából majd az fog segíteni" - vélekedett Tornai Tamás.

Hozzátette: úgy gondolja, egy nagyon gyors, ütemes fejlesztés és átalakulás szükséges. Az elnökség ugyanaz marad a következő három évre is, ha az elnökségi tagok ezt vállalják.

"Tulajdonképpen semmi más nem történik, mint az elnök személye változik" - mondta.

Hanganyag: Németh Zoltán