Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Könnyebb lesz a gyermek melletti munkavállalás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány döntése alapján akár már fél éves gyermek mellett is lehetősége lesz a szülőnek visszamenni a munkahelyére úgy, hogy mellette megmarad a gyermek után járó támogatás és kibővítik a bölcsődei ellátórendszert is - nyilatkozta az InfoRádiónak Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

"Szerdán döntött a kormány ezekben a kérdésekben. Miután törvénymódosításokról van szó, még egy parlamenti megerősítésre is szükség van, amiben nagyon bízunk. Most fogjuk a parlament elé terjeszteni ezeket a törvényeket, amelyek azt mondják ki, hogy jövő év január 1-től még nagyobb a lehetőség a gyermekek melletti munkavállalásra, gyakorlatilag fél évvel meghosszabbítottuk a gyed extrát. Már egy hat hónapos gyermek mellett is vissza lehet térni a munkaerőpiacra, hogy nem esik el a gyermek után járó támogatásoktól. Ez egyébként egy maximális gyedet kapó család esetében akár 900 ezer többletjövedelmet is jelenthet" - hangsúlyozta Novák Katalin.

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: "a másik nagyon fontos döntés alapján kibővítjük, rugalmasabbá tesszük a bölcsődei ellátórendszert. A három év alatti gyermeket nevelő családoknak fog komoly segítséget jelenteni az, hogy nemcsak bölcsődében, hanem mini-bölcsődében, munkahelyi vagy éppen családi bölcsődében is elhelyezhetik a gyereküket, tehát ha mindkét szülő dolgozni szeretne vagy kényszerül, fognak megoldást találni akkor is, ha nincs a közelben nagyszülő."

Hanganyag: Boros Péter