Hogyan vegyünk gyerekcipőt?

Infostart
2015. november 8. 16:35
Zárt sarok és vastag, rugalmas talp - ez a legfontosabb követelmény, ha megfelelő gyerekcipőt szeretnénk vásárolni - mondta a Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa az InfoRádiónak. Dr. Terebessy Tamás szerint ezen kívül mindegy, hogy milyen hosszú szárú, vagy hogy fűzős vagy tépőzáras-e a lábbeli.

"Először meg kell nézni a cipő talpát és a sarkát. A zárt sarkú cipőket kedvelik az ortopéd szakemberek, mert stabilizálja a gyermek sarkát, és nem engedi befelé dőlni. A cipőtalpnál pedig a vastagabb, rugalmas talpú cipő a szerencsés, a vékony, topánka jellegű cipők kevés tartást adnak a talpnak" - mondta Dr. Terebessy Tamás, a Semmelweis Egyetem ortopéd szakorvosa.

Hozzátette: egy egészséges fejlődő láb esetében nem szükséges előre kialakított talpbetét, a gyerekek lába rugalmasan követi azt az alakváltozást, ahogy ő maga gördíti a lábát a talajon, a sarokérintéstől a lábujj elrugaszkodásáig. Egészséges láb esetén nincs szükség előre kidolgozott betétre.

"Persze, ha egy pici puha domborúság van a cipőben, önmagában nem teszi tönkre a gyermek lábát, ettől nem kell tartani" - hangsúlyozta a szakorvos.

Mint mondta, a használt cipő hordása sem okoz gondot.

"A közhiedelemmel ellentétben azon az állásponton vagyok, hogy ha a cipő nincs lepusztult állapotban, tehát nem borzasztóan elhasznált cipőről van szó, akkor egy idősebb testvér lába nem teheti tönkre gyermekünk lábát."

A nagyon vékony talpú balerinacipők és topánkák azonban a túlságosan nagy kontaktütés következtében esetleg fájdalmakat okozhatnak és nem biztosítják a talp számára természetes gördítést. A magassarkú cipők túlzott használata - bár ez kisgyermekkorban nem annyira jellemező - az előlábat terhelik túl és annak deformitását okozhatják.

"A gyermekláb eleve hajlamos arra, hogy a sarok befelé nőjön és ha ezt a befelé dőlést a cipő engedélyezi, akkor ebből az állapotból kevésbé tud korrigálódni, illetve a fejlődéssel a jó irányba terelődni" - fogalmazott Dr. Terebessy Tamás.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást