Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmas bővítés vár a bölcsődékre és óvodákra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő években százmilliárd forintos nagyságrendű uniós támogatással számol a kormány, amikor azt tűzi ki célul, hogy 2018-ra 12 ezer új bölcsődei és óvodai férőhellyel kell bővíteni azokat - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin.

Egy készülő jogszabály értelmében több száz önkormányzatnak kell bölcsődét létrehoznia a következő három évben - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

"Egy ambiciózus célkitűzésünk van: a férőhelyeket 2018-ra 60 ezerre szeretnénk növelni. Ez jelentős, közel 12 ezer férőhelyet jelentő növelést tűztünk ki célul. Bölcsődei, óvodai férőhelyek fejlesztésére különböző európai uniós forrásokból százmilliárd forintos nagyságrendű összeg áll majd az elkövetkező években a rendelkezésre" - közölte Novák Katalin.

A működtetés finanszírozása több korábbi törvénymódosításnak köszönhetően 20-25 százalékkal javult - hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

"A célunk a jövőben is az, hogy olyan támogatást nyújtsunk az önkormányzatoknak, a fenntartóknak, az üzemeltetőknek, amelynek köszönhetően ők is motiváltak abban, hogy megoldják a kisgyermekek napközbeni felügyeletét" - tette hozzá Novák Katalin.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az új bölcsődei férőhelyek szükségességét a női foglalkoztatottság rekord adataival indokolta.

"A jövő évtől az édesanyák már fél éves kortól visszamehetnek dolgozni, ezért egyre nagyobb az igény a 0-3 éves kor közötti gyerekek napközbeni felügyeletére. Ezért úgy gondoltuk, hogy mindenképpen szükséges átnézni ezt a területet, és sok esetben könnyítéseket vagy a lehetőségek szélesítését a törvényekbe beiktatni" - mondta Rétvári Bence.

A módosítás értelmében létrejönnének mini és munkahelyi bölcsődék is, de a települési önkormányzatok is kötelezhetőek lennének bölcsődei férőhelyet létrehozni, ha azt öt, három évesnél fiatalabb gyermek családja igényli.

Hanganyag: Domanits András