Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Életbe lépett vasárnap a szmogriadó riasztási fokozata - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az OECD jelentése szerint évente csaknem 150 ezer forintot költenek a magyarok gyógyszerre fejenként. Egyelőre mégsem küldenek Magyarországra a bukaresti tűzvészben megégett sérülteket.

Életbe lépett vasárnap a szmogriadó riasztási fokozata. További intézkedésig, naponta reggel 6 és este 10 óra között nem közlekedhetnek a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók. A korlátozás nem vonatkozik az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira, és azokra az utakra, amelyeken Nagykovácsit és Remeteszőlőst lehet megközelíteni. Vasárnap hajnalra tovább emelkedett a szálló por szennyezettségi szintje a főváros levegőjében. Tarlós István főpolgármester azt kérte, hogy a közlekedők a közösségi járműveket részesítsék előnyben, illetve a fővárosiak mellőzzék a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák használatát. A BKK közölte: járatsűrítésekkel segíti hétfőtől a közösségi közlekedés forgalmát. Sűrűbben jár majd az M2-es, az M3-as, az M4-es metrón kívül több, a belvárosba tartó villamos- és buszjárat is, emellett napközben is a szokásosnál nagyobb befogadóképességű, hat kocsis szerelvényekkel lehet utazni a H5-ös HÉV-vonalon.

Megdőlt vasárnap a fővárosi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tájékoztatásuk szerint mostanáig 19,9 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet, amit november 8-án mértek. Ezt 1886-ban rögzítették Budapest belterületen. Ehhez képest most egy tizedfokkal melegebb volt a fővárosban. Vasárnap ugyanis 20 fokig melegedett a levegő Budapesten.

Évente csaknem 150 ezer forintot költenek a magyarok gyógyszerre fejenként - derül ki az OECD napokban megjelent tanulmányából. A nemzeti össztermék 2,2 százaléka vándorol a gyógyszertárakba. A GDP arányában pedig csak Görögországban magasabb az orvosságokra fordított pénz. A portfolio arról is beszámol: a legtöbbet az amerikaiak költik gyógyszerre, évente 1026 dollárt, a régióban viszont nálunk csak a szlovákok járnak többet patikába. A tanulmány arra is megpróbál választ adni, miért költenek a magyarok a régiós átlagnál lényegesen többet gyógyszerre. Az ok az átlagon aluli egészségi állapotban keresendő, ráadásul továbbra is élen járunk a dohányzásban és az alkoholfogyasztásban.

Egyelőre mégsem küldenek Magyarországra a bukaresti tűzvészben megégett sérülteket. Úgy tudni, a magyar felajánlás kevésbé súlyos sérültek kezelésére vonatkozott, de az ebbe a kategóriába eső érintettek, nem kívántak élni a külföldi gyógykezelés lehetőségével. Éjszaka újabb három ember halt bele sérüléseibe, így már 44 áldozata van a múlt szombaton történt tragédiának. A román kórházakban még 45 ember életéért küzdenek és korábban néhány súlyosan megégett beteget külföldi intézményekbe szállítottak.

A fiktív kötvényeket vásárló mintegy 32 ezer Quaestor károsult túlnyomó többségének már kifizették a jogszabály szerint járó kártalanítási összeget a Befektető-védelmi Alapból. A Beva a honlapján közzétett adatok alapján, több mint 86 milliárd forintot utalt át az ügyfeleknek. A további kártérítésekre a Quaestor alapból, az Alkotmánybíróság döntése után kerülhet sor. Ez újabb mintegy 100 milliárd forintot jelentene az érintett körnek. A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának korábban közölt adatai szerint az ügyfeleket átlagosan 5,4 millió forint illeti meg, a kártalanítás jelenlegi szakaszában fejenként átlagosan 2,8 millió forintot fizet ki a Beva.

Kizárólag Románia felől jöttek pénteken illegális határátlépők Magyarországra, összesen négyen. Szerbia és Horvátország felől senki nem érkezett - jelentette a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az M1-en hangsúlyozta: a kormány ezért fokozott figyelmet fordít arra, hogy a magyar-román határszakasz ne váljon a migránsok új útvonalává. Hozzátette: ez azt is mutatja, hogy közös európai szándékkal meg lehetne állítani Európa invázióját, amely szerinte továbbra is komoly biztonságpolitikai kockázatot jelent. Bakondi György európai szinten is példaértékűnek nevezte a magyar határ védelmében, több ország részvételével megvalósult együttműködést.