eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem változik Egyiptom biztonsági besorolása - a nap hírei

A miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon kívül döntsék el, kikkel kell együtt élnünk. Magyarország nem változtatja meg Egyiptom utazással kapcsolatos biztonsági besorolását. Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését hajnalban Budapesten a főpolgármester.

A miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon kívül döntsék el, kikkel kell együtt élnünk. Orbán Viktor egy felcsúti ünnepségen fontosnak nevezte, hogy Magyarország család- és gyermekbarát országgá váljon. A kormányfő egyben aláírta Fidesz betelepítési kvóta ellen indított petícióját.

Magyarország nem változtatja meg Egyiptom utazással kapcsolatos biztonsági besorolását addig, amíg a külügyi tárca nincs ilyen lépést megkövetelő információk birtokában - közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter erről egyiptomi kollégájával közös sajtótájékoztatón számolt be Kairóban. Gazdasági ügyekben is tárgyaltak. Hétszáz magyar gyártmányú vasúti kocsi Egyiptomba szállításáról egyeztettek. Szijjártó Péter látogatásának egyik oka Orbán Viktor miniszterelnök egyiptomi útjának előkészítése volt, amely várhatóan 2016 első negyedévében lesz.

Megkezdték a magyar, cseh és szlovákiai kollégáikkal közös szolgálatot a szerb határszakaszon azok a lengyel határőrök, akik pénteken érkeztek Magyarországra. Saját egyenruhájukat, fegyverüket viselik, saját szolgálati gépkocsijukat használják, és a többi külföldi egyenruháshoz hasonlóan V4 feliratú karszalagot hordanak. A visegrádi országokból érkezett rendőrök és határőrök feladata a határátkelőhelyek közötti biztonsági határzárral védett zöldhatár őrzése, gyalogos, illetve gépkocsizó járőr- és figyelőszolgálat ellátása, valamint a határtól távolabb végzett ellenőrzések támogatása.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody's. A magyar szuverén osztályzati kilátás így már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis szintén pozitív kilátással tartja érvényben a mutatót.

Az állami vasúttársaságnak hétszázmillió forintos többletköltséget okozott az illegális bevándorlás - közölte a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Dávid Ilona az M1-en kijelentette: a váratlan migrációs nyomással rengeteg pluszfeladat hárult a MÁV-ra, a legnagyobb problémát a kiszámíthatatlanság jelentette. Elmondta: a vasúttársaság többletköltsége a dolgozóknak kifizetett túlórabérek és készenléti díjak mellett a tervezetten felül indított szerelvényekből, vagonokból, továbbá a takarításukból, fertőtlenítésükből adódott. A migráció kezelésében feladatot vállaló minden munkavállalójuk húszezer forintos Erzsébet-utalványt kap.

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését hajnalban Budapesten a főpolgármester. Vasárnap reggel 6 órától nem közlekedhetnek a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók. A BKK közölte: járatsűrítésekkel segíti hétfőtől a szmogriadó miatt megnövekedő közösségi közlekedés forgalmát. Sűrűbben közlekedik az M2-es, az M3-as, az M4-es metrón kívül több, a belvárosba tartó villamos- és buszjárat is, továbbá három kocsis helyett napközben is nagyobb befogadóképességű, hat kocsis szerelvényekkel lehet utazni a H5-ös HÉV-vonalon.

Elfogadták a zárónyilatkozatot a Tudomány világfórumának résztvevői -jelentette be Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, akiegyben a fórum Irányító Testületének elnöke is. Az Akadémia honlapján olvasható összegzés szerint a kiemelt pontok közé a fenntartható fejlődés új útjai, a klímamegállapodás, a katasztrófák kockázatainak csökkentése, a tudomány hatása a politikára, a fejlődő világ támogatása és a kiegyensúlyozott tudományos befektetések kerültek.

Reggel 6 órakor kezdődött és este 11 óráig tartott szombaton a légiutas-kísérők sztrájkja a Lufthansa düsseldorfi és frankfurti bázisán. Szombaton négy járat közlekedne Frankfurt és Budapest között, mindegyiket törölték, a többi járat Düsseldorfba és Münchenbe menetrend szerint indul és érkezik. A sztrájkot kiváltó vita a szakszervezet és a munkáltató között a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×