eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lekérdezhetők lesznek a megbízható autószervizek

Adatbázist hoz létre a megbízható autószervizekről a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Ezen kívül jövőre várhatóan tovább korszerűsítik a KRESZ vizsgán előforduló kérdéseket is. A részletekről Érsek István, a Közútigépjármű-közlekedési Hivatal hivatalvezetője számolt be az InfoRádiónak.

"A Nemzeti Közlekedési Hatóság közlekedésbiztonságot fejlesztő új intézkedéseinek egyikéről van szó, amelynek lényege, hogy a járműfenntartó tevékenységet végző szervezetek, vagyis a járműszervizek adatainak és engedélyének lekérdezésére lesz lehetőség az NKH honlapján" - mondta Érsek István, a Közútigépjármű-közlekedési Hivatal hivatalvezetője az InfoRádiónak.

Hozzátette: az intézkedés a járműtulajdonosok fogyasztói érdekeit támogatja, hiszen amikor el akarjuk vinni a járművet javításra, jó, ha tudjuk, melyek azok a szervizek, amelyek alkalmasak arra, hogy biztonságosan megjavítsák az autónkat.

"Azok a szervizek, amelyek a mi nyilvántartásunkban szerepelnek, vagyis engedéllyel rendelkeznek, birtokában vannak azoknak a személyi és tárgyi feltételeknek, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy ezt a javítást elvégezzék. A közlekedési hatóság egy honlapon keresztül nyilvánosságra hozza ezeket az adatokat, térképes lekérdezési lehetőséggel" - fogalmazott a hivatalvezető.

Érsek István elmondta, hogy lesz egy másik fontos változás is, ami azokat érinti, akik jogosítványt akarnak szerezni.

"A járművezető-képzés és vizsgáztatás területén az egyik legjelentősebb változás a kérdésbankok továbbfejlesztése. A kérdésbankok viszonylag elavultak, mert azok a képi megjelenítések, amelyek a kérdésekben szerepeltek, olyan járművekre vonatkoznak, amelyek 20-30 évvel ezelőtt voltak divatban, tehát nem tekinthetők korszerűnek. Ezeket kezdtük el lecserélni, illetve módszertani tapasztalatok alapján a kérdéseket is átfogalmaztuk, hogy egyértelműbbek legyenek, a vizsgázók könnyebben értelmezni tudják őket" - mondta Érsek István.

Hozzáfűzte, hogy az úgynevezett statikus, vagy állóképeket szeretnék kiváltani és fejleszteni mozgóképekkel. Így olyan szituációkat láthatnak majd a vizsgázók, amibe bele tudják élni magukat, el tudják képzelni, hogyan történik a közlekedési folyamat, és ez alapján kell a kérdéseket helyesen megválaszolniuk.

"Most kísérleti stádiumban vagyunk, teszteljük a kérdéseket. A teszteket ki fogjuk értékelni és ez alapján fogunk végső döntést hozni a pontos bevezetésről" - tette hozzá a Közútigépjármű-közlekedési Hivatal hivatalvezetője.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×