Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Göncz Árpádról, a nemzet elnökéről is megemlékezett Orbán Viktor Lendván

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Göncz Árpádról, mindannyiunk elnökéről, a nemzet elnökéről is megemlékezett péntek este Orbán Viktor miniszterelnök a muravidéki Lendván, ahol a magyar önkormányzati közösség létrejöttének 40. évfordulója kapcsán tartottak ünnepséget a magyar és a szlovén kormányfő jelenlétében.

Orbán Viktor azt mondta: Lendvától nem messze esik Csáktornya, ahol egykor Göncz Lajos, az 1848-as szabadságharc honvédszázadosa élt, "akinek a dédunokája, Göncz Árpád, mint e tradíció méltó folytatója, a rendszerváltás utáni Magyarország első megválasztott köztársasági elnöke lett".

Hozzátette, hogy Göncz Árpádot a muravidéki ünnepséget megelőzően kísérték utolsó útjára, "ma adtuk meg neki a végtisztességet, amely őt, mint mindannyiunk elnökét, vagyis a nemzet köztársasági elnökét különösen is megilleti".

"Köszönjük, amit a hazáért és értünk tett" - fogalmazta meg a kormányfő.

Orbán: a történelem ismét ránk rúgta az ajtót

A történelem manapság ismét ránk rúgta az ajtót; soha nem látott tömeg áramlik ellenőrizetlenül befelé a határainkon, olyan népvándorlásnak vagyunk a kezdetén, amelynek a tartalékai beláthatatlanok - jelentette ki Orbán Viktor péntek este a muravidéki Lendván.

A miniszterelnök a szlovéniai magyarság érdekvédelmi szervezetének 40. születésnapján tartott ünnepségen - amelyen Miro Cerar szlovén kormányfővel együtt vett részt - azt mondta: "más civilizációjú emberek százezrei lépték már eddig is át illegálisan a határainkat, és további milliók tartanak felénk". Vannak Európában olyanok, akik legszívesebben ma lebontanák a nemzetállami kereteket, eltüntetnék a határokat vagy bármiféle akadályt, ami a bevándorlást lassítaná, s "vannak, akik még pénzt is adnának ehhez".

Ha nem sikerül gátat vetni az áradatnak, "akkor egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy az az Európa, amiért ennyit küszködtünk, már nem is létezik"- jelentette ki Orbán Viktor.