Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az eddigi 47 új villamos mellé még 77 jöhet Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A CAF villamosok beszerzésére egy Európai Uniós pályázat segítségével nyílt lehetőség - mondta a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Szeneczey Balázs kiemelte, hogy a 47 villamos beszerzése után újabb források bevonása esetén további 77 jármű érkezhet Budapestre.

Írtunk egy pályázatot az Európai Unió felé, és a magyar kormány, illetve az unió támogatásra alkalmasnak ítélte meg a pályázatot, és így jutottunk el odáig, hogy egy 99,3 százalékos támogatási intenzitású projektről tudunk most már beszélni. A maradék önrészt a fővárosi önkormányzat biztosította, és mint minden ilyen jármű beszerzési projektben opcionális közbeszerzést folytattunk le - ismertette a főpolgármester-helyettes.

Kifejtette: ez azt jelenti, hogy ahhoz képest, amire most hirtelen van pénzünk megrendelni, megteremtettük a lehetőségét annak, hogy - amennyiben bármilyen típusú-nemű forrás áll majd rendelkezésre a következő pár évben, akkor - további közbeszerzés lefolytatása nélkül a CAF-szállítótól tudjunk további járműveket lehívni.

Jelen pillanatban 37 darabot rendeltünk meg 2014-ben, és az elmúlt egy évben alkalom nyílt arra, hogy ezt további tízzel kiegészítsük. Most pedig még 77 darab további jármű lehívására van elméleti lehetőségünk - ismertette.

A 47 megrendelt villamos zömmel az 1-es, a 3-as és a fonódó villamoshálózat vonalain jár majd - tette hozzá.

A költségek vonatkozásában Szeneczey Balázs elmondta: az alap megrendelés a 37 villamosra 27 milliárd forint volt, a következő opció terhére levont 10 villamos pedig 5,5 milliárd forintba került, így most 33 milliárd forint környékén járunk. A további 77 villamos megrendelése pedig akkor válhat majd realitássá, amikor megfelelő pénzügyi fedezet rendelkezésre áll - közölte a főpolgármester-helyettes.

Hanganyag: Szabó Gergõ