eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A mai négyévesek közül sokan már a 100 évet is megélhetik

Egyre növekszik az átlagéletkor. A 2011 után születettek jelentős része akár már a 100 évet is megélheti - nyilatkozta az InfoRádiónak a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója a Budapesti Demográfiai Fórumon. Spéder Zsolt szerint el kell tolódnia a nyugdíjkorhatárnak, mert finanszírozhatatlanná válhat a rendszer.

Míg jelenleg négy aktívkorúra jut egy nyugdíjas korú, tíz év múlva már három aktív korúra fog egy nyugdíjas korú jutni, mivel ekkor fognak a Ratkó gyerekek nyugdíjképes korba lépni - ismertette Spéder Zsolt.

Kifejtette: ez nyilván tíz éves viszonylatban azt jelenti, hogy egy nagyon gyors öregedési fázis lesz a magyar népesség körében. Utána 30-40 év alatt fogunk megint annyit öregedni, mint most tíz éven belül. 2050-re pedig már két aktív korúra fog jutni egy nyugdíjas.

Hozzátette: az, hogy valaki mikortól számít idősnek vagy nem idősnek, az nem demográfiai kérdés. Mert az egészségünk romlása egy idő után folyamatosan következik be, de nem egy csapásra leszünk idősek vagy munkaképtelenek. Ez egy hosszú folyamat. Az életünk minőségétől is függ, attól, hogy mennyire vigyázunk magunkra, és attól, hogy az egészségügyi rendszer tud-e vigyázni ránk, a bajainkat meg tudja-e gyógyítani.

Most ugyan hivatalosan 65 éves kortól számít valaki idősnek, de valaki már 55 évesen is idős, ha három műszakban, három munkahelyen végighúzta az életét, és nem vigyázott az életére, vagy kevésbé tudott úgy élni, mert a kényszerek arra szorították, valaki pedig egy sokkal kiegyensúlyozottabb életet tudott élni. Ez pedig nyilvánvalóan hozzájárul ahhoz, hogy tovább maradjon fiatal - részletezte a kutatóintézet igazgatója,

A várhatóélettartam-kutatások azt mutatják, hogy a 2011 után születettek között minden harmadik embernek lehetősége lesz arra, hogy megélje a száz éves kort. Most 70 év körül van a férfiak várható élettartama. Nyilván, amikor sokan megélik a száz éves életkort, ők már másféle hetven évesek lesznek, mint a jelenlegi hetvenévesek - fogalmazott Spéder Zsolt.

A kutatások szerint még nem találják az élet felső határát. Nem látszik az, hogy a várható élettartam növekedése lelassulna. Amíg nem lassul le a várható élettartam növekedése, azt jelenti, hogy mindig javulni fog a helyzet - közölte.

A kutatóintézet igazgatója hozzátette: azt mindig el szoktuk felejteni, hogy ha tovább élünk, az azt is jelenti, hogy tovább vagyunk fiatalabbak. Ez nem azt jelenti, hogy fiatalak maradunk életünk végéig. De kutatások bizonyítják, hogy a korábbi 30 évesek olyanok, mint a mai 40 évesek. Mind fizikálisan, mind a jólétet tekintve, és azt, hogy hány év van még előttünk. A prospektív, előre látható évek száma folyamatosan növekszik.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×