Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A pedagógustársadalom tudja, hogyan kell a munkáját végeznie"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete a Nemzeti Pedagógus Kar tagjait, hogy ne szavazzák meg az etikai kódex bevezetését a szervezet november 14-i közgyűlésén. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint viszont, ha az alkotmánybíróság nem dönt másképp, akkor a szervezet megszavazza az etikai kódexet.

Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete a Nemzeti Pedagógus Kar tagjait, hogy a szervezet november 14-i közgyűlésének napirendéről vegyék le az etikai kódexet, ne járuljanak hozzá annak kiadásához - mondta Galló Istvánné, a szervezet elnöke.

"A pedagógusok szakszervezetének alapvetően az a kifogása, hogy a mi szakmai véleményünk szerint a Nemzeti Pedagógus Kar nem alkothat kötelező magatartási szabályokat, márpedig az etikai kódex ez. Mi az alaptörvényre hivatkozunk, ami azt mondja ki, hogy kötelező magatartási szabályt alaptörvényben felhatalmazott jogalkotói hatáskörrel rendelkező személyek vagy testületek alkothatnak. A Nemzeti Pedagógus Kar pedig ebben a felsorolásban nincs benne" - közölte Galló Istvánné.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke viszont azt mondta az InfoRádiónak, hogy ha az alkotmánybíróság nem dönt másképp, akkor a szervezet a törvényi előírás alapján elfogadja az etikai kódexet.

"Mivel számunkra ez a törvény írja elő azt, hogy etikai kódexet kell alkotnunk, és előírja, hogy ebben mik legyenek benne, joggal jártunk el, amikor ezt a tervezetet létrehoztuk. Nyilván ha az Alkotmánybíróság a Pedagógusok Szakszervezetének fog igazat adni, akkor felül kell vizsgálnunk ezt az álláspontot - mondta a Nemzeti Pedagóguskar elnöke.

A szakszervezeti vezető szerint ezzel a kódexszel jelentősen beavatkoznak a pedagógusok munkájába.

"Az egész etikai kódexnek a pedagógustársadalom számára leginkább az az üzenete, hogy megint meg akarják rendszabályozni a pedagógus társadalmat, mintha a pedagógustársadalom nem tudná, hogyan kell a munkáját végeznie, hogyan kellene a hivatásához méltóan viselkednie. Nem kell ezt egy ilyen szabályzatban rögzíteni" - véli a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Galló Istvánné felidézte: korábban azt kérték az Alkotmánybíróságtól, állapítsa meg, hogy a nemzeti köznevelési törvénynek az etikai kódex megalkotására és kiadására vonatkozó rendelkezései sértik-e az alaptörvényt.

Hanganyag: Szabó Gergõ