Tusk uniós csúcsot hívott össze Máltára

Infostart
2015. november 4. 11:34
Informális uniós csúcstalálkozót hívott össze az Európai Tanács elnöke jövő csütörtökre, Máltára. Donald Tusk a megbeszélést a schengeni övezet miatti aggodalmával indokolta - mondta el Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádiónak.

"Tusk meghívójából kiérződik az az aggodalom, amit a menekültválság kezelésével kapcsolatban érez. Úgy látja, hogy nem haladnak elég jól és gyorsan a dolgok és aggódik a schengeni térség megmaradásáért" - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádiónak.

Hozzátette: az elmúlt hónapokban visszaállították a belső uniós határellenőrzést, amire az uniós jog értelmében csak átmeneti időre van lehetőség. Ha ez a tendencia tovább folytatódik és elharapózik, akkor a schengeni térség széteshet.

"Európa egyes részein Schengen pillanatnyilag nem működik. Ha valaki repülőre száll például a Budapest-Stuttgart vonalon, akkor láthatja, hogy a repülőtereken útlevél-ellenőrzés folyik a schengeni térségen belül is. Tusk nyilván nyomást akar gyakorolni a kollégáira, a vezetőkre, hogy a külső határellenőrzés kérdését megoldják, hiszen ez a záloga annak, hogy a nagy uniós vívmány, amely a belső határellenőrzéseket eltörölte, fennmaradhasson" - fogalmazott a főszerkesztő.

Mint mondta, nem véletlen, hogy épp most jelentette be az informális csúcs összehívását, hiszen épül a szögesdrót a szlovén-osztrák határon.

"Nyilvánvalóan kapóra jött neki a november 21-i találkozó Vallettán, ahol Afrika-csúcs lesz és amúgy is összegyűlnek a vezetők. Tehát teljesen logikus az, hogy egymás között is leüljenek a vezetők és pontosan ilyen kérdésekről tárgyaljanak, mint a szögesdrót, a kerítés veszélye, két schengeni tagállam között, amire eddig nem volt példa" - hangsúlyozta Gyévai Zoltán.

A főszerkesztő emlékeztetett rá, hogy néhány hete felmerült egy szlovén-magyar határt elválasztó kerítés lehetősége, és már akkor is közölték, hogy ennek semmi jogalapja nincsen. De ha Ausztria ezt a kerítést komolyan gondolja, az komoly problémát jelentene. Tusk a levelében céloz is arra általánosságban, miszerint minden olyan lépésnek elejét kell venni, amely a schengeni határellenőrzés visszaállítására irányul.

"Van azonban egy másik olvasata is ennek a csúcstalálkozónak, ez pedig inkább intézményi jellegű, és arra vonatkozik, hogy Tusk talán szeretné visszaszerezni a kezdeményezést Jean-Claude Junckertől, aki nemrég szintén összehívott egy külön találkozót. Tuskot akkor kihagyták ennek a szervezéséből és ezt kissé zokon vette, tehát nem kizárható az a szempont sem, hogy van a háttérben egyfajta belső intézményi versengés" - fűzte hozzá a Bruxinfó főszerkesztője.

Hanganyag: Király István Dániel


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást