eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon - a nap hírei

Európa kulturális átrendeződésének veszélyére hívta fel a figyelmet a kormányfő a migráns-válság miatt. Romániában lemondott Victor Ponta kormányfő.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 59. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődtek. A rákoskeresztúri Új köztemető nemzeti emlékhelyen mások mellett Áder János államfő is koszorút helyezett el. Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára a sírkertben arról beszélt: azokra a bátrakra emlékezik az ország, akik életüket is kockáztatva fegyvert fogtak a szabadságot eltipró hatalom ellen. A megemlékezések Áder János államfő részvételével koncerttel zárultak a Szent István-bazilikában, ahol Verdi Requiem című műve hangzott el. Parlamenti pártok és képviselők is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről és a szovjet csapatok bevonulásáról.

Európa kulturális átrendeződésének veszélyére hívta fel a figyelmet a kormányfő a migráns-válság miatt a Tudomány világfóruma budapesti megnyitóján. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Európa elözönlés alatt áll, de még nem érzi át a súlyát annak, hogy a kultúráját, az életformáját, élete eddigi rendjét érte kihívás. A Tudományos Akadémián tartott rendezvényen kiemelte: ez a korábban nem látott kihívás összeroppanthatja és maga alá temetheti a nyugati világ eddig ismert formáját. Arról is beszélt, hogy ha az államok nem figyelnek kellően a probléma súlyára, akkor olyan változások következhetnek amelyek eredményeként messzeható politikai vagy akár fegyveres konfliktusok is lehetnek. Megismételte: a kérdés kezelésében az egész világnak szerepet kellene vállalnia.

Európai megoldást sürget a migrációs válság ügyében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint azonban még nem történt érdemi lépés. A tárcavezető arra reagált, hogy a svéd miniszterelnök a Financial Times-nak utalt Magyarország, Szlovákia, Románia és Csehország vezetőire, akik szeptemberben elutasították az uniós tagállamok többsége által támogatott önkéntességen alapuló kvótarendszert.

Európának meg kell újulnia, ha meg akarja őrizni egységét - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal a budapesti Konrad Adenauer út és -szobor avatási ünnepségén hangsúlyozta: az európai civilizációnak azért volt mindig vezető szerepe a világban, mert a keresztény hagyományokra épített és mindig visszatért a keresztény gyökerekhez. Hozzátette: a jelenlegi migrációs válság megoldása ugyan az európai egység, de nem az uniformizálás és a felülről erőltetett kvótarendszer, hanem a határok közös védelme.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint 2013 márciusától új időszámítás kezdődött a jegybankban, és ennek köszönhetően ma ár- és pénzügyi stabilitás van Magyarországon. Matolcsy György a parlamentben az MNB 2012-es, 2013-as és 2014-es üzleti jelentéseinek és beszámolóinak, illetve az ezekhez kötődő határozati javaslatoknak a vitájában azt mondta, az MNB támogatja a kormány gazdaságpolitikáját és 2013 márciusától az új vezetés irányításával az MNB visszatért a felelős, konzervatív, de kreatívan működő jegybanki pályára. A parlamenti ellenzéki pártok nem tartották megalapozottnak a beszámolót és a közvagyon elherdálásáról beszéltek.

Hitelígérvénnyel licitálhatnak a gazdálkodók az állami földekért. Az ígérvényeket csütörtöktől kezdi kiadni az MFB megbízásából a Budapest Bank. Az MFB 150 milliárd forintos hitelprogramjában nyújt kedvező kamatozással forrásokat a földműves őstermelők és egyéni vállalkozók részére az értékesítésre kijelölt állami földek megvásárlásához. A hitelígérvény nem kötelező, de aki a licitálás előtt meg akar győződni hitelképességéről, az még az árverés időpontja előtt keresse fel a forgalmazó pénzintézet egyik fiókját.

A BKV által korábban megkötött, 75 autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésből 40 új jármű esetében hagyta jóvá a konstrukciót a Fővárosi Közgyűlés. rendkívüli ülés nem támogatta 5 elektromos busz rendelkezésre tartásáról az idén augusztusban kötött szerződést, de engedi, hogy a BKV hitelt vegyen fel a járművek beszerzésére. A testület ugyanakkor nem emelt kifogást 20 dízelüzemű szólóbusz ügyében.

Romániában benyújtotta lemondását a kormányfő. Victor Ponta kijelentette: kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja, és nem akarja a miniszterekre és a helyi hatóságokra hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amely 32 emberéletet követelt. A román ellenzéki liberálisok előre hozott választást akarnak. Mircea Dusa védelmi miniszter lehet Románia ideiglenes kormányfője.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×