Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti gyásznapon - a nap hírei

Infostart
2015. november 4. 21:18
Európa kulturális átrendeződésének veszélyére hívta fel a figyelmet a kormányfő a migráns-válság miatt. Romániában lemondott Victor Ponta kormányfő.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 59. évfordulóján. A központi rendezvények a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődtek. A rákoskeresztúri Új köztemető nemzeti emlékhelyen mások mellett Áder János államfő is koszorút helyezett el. Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkára a sírkertben arról beszélt: azokra a bátrakra emlékezik az ország, akik életüket is kockáztatva fegyvert fogtak a szabadságot eltipró hatalom ellen. A megemlékezések Áder János államfő részvételével koncerttel zárultak a Szent István-bazilikában, ahol Verdi Requiem című műve hangzott el. Parlamenti pártok és képviselők is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséről és a szovjet csapatok bevonulásáról.

Európa kulturális átrendeződésének veszélyére hívta fel a figyelmet a kormányfő a migráns-válság miatt a Tudomány világfóruma budapesti megnyitóján. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Európa elözönlés alatt áll, de még nem érzi át a súlyát annak, hogy a kultúráját, az életformáját, élete eddigi rendjét érte kihívás. A Tudományos Akadémián tartott rendezvényen kiemelte: ez a korábban nem látott kihívás összeroppanthatja és maga alá temetheti a nyugati világ eddig ismert formáját. Arról is beszélt, hogy ha az államok nem figyelnek kellően a probléma súlyára, akkor olyan változások következhetnek amelyek eredményeként messzeható politikai vagy akár fegyveres konfliktusok is lehetnek. Megismételte: a kérdés kezelésében az egész világnak szerepet kellene vállalnia.

Európai megoldást sürget a migrációs válság ügyében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint azonban még nem történt érdemi lépés. A tárcavezető arra reagált, hogy a svéd miniszterelnök a Financial Times-nak utalt Magyarország, Szlovákia, Románia és Csehország vezetőire, akik szeptemberben elutasították az uniós tagállamok többsége által támogatott önkéntességen alapuló kvótarendszert.

Európának meg kell újulnia, ha meg akarja őrizni egységét - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Rogán Antal a budapesti Konrad Adenauer út és -szobor avatási ünnepségén hangsúlyozta: az európai civilizációnak azért volt mindig vezető szerepe a világban, mert a keresztény hagyományokra épített és mindig visszatért a keresztény gyökerekhez. Hozzátette: a jelenlegi migrációs válság megoldása ugyan az európai egység, de nem az uniformizálás és a felülről erőltetett kvótarendszer, hanem a határok közös védelme.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint 2013 márciusától új időszámítás kezdődött a jegybankban, és ennek köszönhetően ma ár- és pénzügyi stabilitás van Magyarországon. Matolcsy György a parlamentben az MNB 2012-es, 2013-as és 2014-es üzleti jelentéseinek és beszámolóinak, illetve az ezekhez kötődő határozati javaslatoknak a vitájában azt mondta, az MNB támogatja a kormány gazdaságpolitikáját és 2013 márciusától az új vezetés irányításával az MNB visszatért a felelős, konzervatív, de kreatívan működő jegybanki pályára. A parlamenti ellenzéki pártok nem tartották megalapozottnak a beszámolót és a közvagyon elherdálásáról beszéltek.

Hitelígérvénnyel licitálhatnak a gazdálkodók az állami földekért. Az ígérvényeket csütörtöktől kezdi kiadni az MFB megbízásából a Budapest Bank. Az MFB 150 milliárd forintos hitelprogramjában nyújt kedvező kamatozással forrásokat a földműves őstermelők és egyéni vállalkozók részére az értékesítésre kijelölt állami földek megvásárlásához. A hitelígérvény nem kötelező, de aki a licitálás előtt meg akar győződni hitelképességéről, az még az árverés időpontja előtt keresse fel a forgalmazó pénzintézet egyik fiókját.

A BKV által korábban megkötött, 75 autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésből 40 új jármű esetében hagyta jóvá a konstrukciót a Fővárosi Közgyűlés. rendkívüli ülés nem támogatta 5 elektromos busz rendelkezésre tartásáról az idén augusztusban kötött szerződést, de engedi, hogy a BKV hitelt vegyen fel a járművek beszerzésére. A testület ugyanakkor nem emelt kifogást 20 dízelüzemű szólóbusz ügyében.

Romániában benyújtotta lemondását a kormányfő. Victor Ponta kijelentette: kötelességének érzi megállapítani, hogy legitim a társadalom haragja, és nem akarja a miniszterekre és a helyi hatóságokra hárítani a felelősséget a múlt pénteki bukaresti tűzvészért, amely 32 emberéletet követelt. A román ellenzéki liberálisok előre hozott választást akarnak. Mircea Dusa védelmi miniszter lehet Románia ideiglenes kormányfője.