Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felpörgött a panelpiac

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A panellakásokat lehet manapság leghamarabb értékesíteni az ingatlanpiacon - mondta az InfoRádióban az Otthon Centrum vezető elemzője. Déry Attila arról is beszámolt, hogy Budapesten több mint 240 ezer forint az átlagos négyzetméterenkénti panelár, sőt talán meglepő, de az ilyen ingatlanok energetikai besorolása is kedvező.

"A XI., XIII. XIV. és a III. kerület a legnépszerűbbek, itt a 240 ezer forintos átlag felett vannak a négyzetméterárak. A népszerűségben nagy változás nem volt, Gazdagrét az egyik legkésőbbi panellakótelep, ott a lakások azért keresettek. Minden lakótelepnek megvan a maga vonzereje, főleg ha a házak, lakások átestek felújításon, hőszigeteltek, egyedileg lehet a fűtést mérni, illetve szabályozni is" - mondta Déry Attila.

Az Otthon Centrum vezető elemzője hozzátette: "meglepő lehet akár az is, hogy az energetikai besorolása egy-egy panellakásnak jellemzően magasabb, mint egy átlagos téglalakásé. Ez egyrészt a felújításon, jól hőszigetelt nyílászárók lecserélésén átesett lakásokra jellemző, de a panelek építési módjából is fakadhat: vannak olyan házak, ahol fűtöttek a lépcsőházak, ami jobb energetikai tényezőt jelenthet. Az egyedileg mérhető és szabályozható fűtési rendszerek a rezsiköltségben is megmutatkozik, nem kell olyan kiugróan magas fűtési számlával számolni, mint egy nem korszerűsített panel esetén."

"Nagyon felpörgött a panellakás-piac, ez az értékesítési időkön is érezhető. Budapesten frekventált területeken akár már átlagosan egy hónap alatt is vevőre talál a meghirdetett lakás, országos átlagban ez másfél-két hónapot tesz ki, a vidéki területeken is ennyivel kell számolni átlagosan. A tavalyi időszakban ugyanezek az értékek egy hónappal magasabbak voltak, látszik, hogy gyorsult a panelpiac, ez a leggyorsabb szegmense a lakáspiacnak. A közvetítőkön, illetve nem közvetítőkön keresztül eladott lakások aránya nagyjából fele-fele, ez nemcsak a panelekre, hanem minden ingatlantípusra igaz" - jelezte Déry Attila.

Hanganyag: Sánta András