Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felmondhat a kéményseprők egyharmada

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Kéményseprők Országos Szakszervezete szerint létbizonytalanság uralkodik a szakmában, amelyet hamarosan újabb munkatársak hagyhatnak el. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke beszélt erről az InfoRádiónak.

"Mintegy 322 kéményseprőiparban dolgozó munkavállaló helyezte el felmondási szándéknyilatkozatát ügyvédi letétbe, azzal a kikötéssel, hogy ha legkésőbb december 21-ig a kormány, illetve a döntéshozók nem hoznak végleges és megnyugtató döntést a kéményseprőipar jövőjét illetően, akkor szomorúan konstatáljuk , de ezek a felmondások érvénybe léphetnek, ami az országban dolgozó kéményseprő-állomány egyharmadának ismételt elvesztésével járhat" - mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Hozzátette: azért jutottak erre az elhatározásra, mert korábban, március elején a kormány benyújtott egy törvényjavaslatot, amely a kéményseprőipar működésének megújulását és állami szerepvállalás útján való biztonságosabbá tételét lett volna hivatott szolgálni. De ez a törvény március óta csúszik, és a lebegtetés megbénítja a rendszert.

"Drasztikus méreteket öltött a pályaelhagyások száma, és utolsó mohikánként még a legkitartóbbak is fontolgatják, hogy más biztos megélhetés után néznek. Így nem lehet egy ilyen komoly közszolgáltatási munkát ellátni, ahol az embernek minden idegszálával a munkájára kell összpontosítania" - fogalmazott a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Mint mondta, ha ennyi kéményseprő elhagyná a pályát decemberben a karácsony időszakban, amikor családok milliói töltik otthon az ünnepeket, a tüzelőberendezéseket csúcsra járatva, ez akár tömeges tragédiákhoz is vezethetne.

"Jelenleg számtalan területen minimális szakmai létszámmal látjuk el a szolgáltatást, pedig még mindig elég sok az ellenőrizetlen kémény, illetve számtalan olyan kémény működik jelenleg is, ami már eleve életveszélyes állapotban funkcionál. A felmondások súlyos helyzetet idézhetnének elő, talán még azt is meg merem kockáztatni, hogy Magyarországon a kéményseprői közszolgáltatás teljes egészében bedőlhet" - mondta Vámos Csaba.

Hanganyag: Farkas Dávid