Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiller: Mondjon valaki jobbat a kerítésnél!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem lehet ideológiai alapon közelíteni a bevándorlók kérdéséhez - fejtette ki az InfoRádiónak Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke. A szocialista párt volt elnöke szerint egyelőre nincs jobb megoldás a határkerítésnél. Mint mondta, örömmel támogatna egy közös európai megoldást, de ilyen nincs. Az interjút teljes terjedelmében meghallgathatják ma este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Én nem szeretem, hogy az országunk határán kerítés van. Csak már mondjon valaki ennél jobbat! Nagyon szeretnék egy olyan európai uniós közös megoldást támogatni, magyarként és európaiként, ami erre a problémára akár csak alternatív megoldást nyújt. Én ennek híve lennék. De kérem, baloldaliként és magyar emberként is olyat nem tudok támogatni, ami nincs, csak arra azt mondjuk, hogy úgy általában egy európai uniós megoldás! Mégiscsak felelősség van azon, hogy nem csak konferenciát kell összehívni, mert a migránsok százezrei valamilyen oknál fogva nem hajlandók megvárni azt, hogy a konferencia valami eredményre vezessen" - fogalmazott Hiller István.

Az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerint az európai baloldalnak sincsen egységes európai elképzelése, a migrációra adott válasz szerinte nem ideológiai kérdés.

"Vannak olyan országok, itt a közelünkben is, ahol baloldali kormányok vannak, de másokkal ellentétben én itt nem ideológiai megfontolásokat látok. Hanem azt, hogy míg más ország határánál van a probléma, látok-hallok kijelentéseket, aztán amikor a migrációs hullám eléri a kijelentő politikus országhatárát is, mintha a gyakorlat 36 órán belül megdöntené az addigi kijelentéseket" - mondta a politikus.

"Az biztos, hogy Európa hosszú távon is akkor tud integrálni, ha az európai uniós állampolgárok és nem egyszerűen csak a politika egy szintje vállalkozik arra, hogy ezt akarja. Különben a politikai döntéshozó és az őt megválasztó tömegek mögött olyan törés lesz - bizonyos helyeken már van is - ami szinte kezelhetetlenné teszi egy adott ország belpolitikáját" - vélekedett Hiller István.  

Hanganyag: Hlavay Richárd