eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Határozatban utasította el a kvótarendszert a parlament

Határozatban mondta ki az Országgyűlés, hogy az Európai Bizottságnak nincs megfelelő jogalapja a kötelező menekült-kvótarendszer létrehozására. A kormány várhatóan az Európai Bírósághoz fordul.

141 igen, 27 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés - az Európa-ügyi bizottság javaslatára - azt a határozatot, amely kimondja, hogy az Európai Bizottságnak nincs megfelelő jogalapja a kötelező menekült-kvótarendszer létrehozására, mivel azzal egy automatikus, az érintett tagállamokkal való egyeztetést mellőző, központosított eljárásrend lépne hatályba, amely nélkülözné az Európai Tanács érdemi részvételét.

A határozat rámutat arra is, hogy az Európai Bizottság nem igazolta kellő módon, hogy a kvótarendszer esetleges alkalmazása hatékonyabb eljárást eredményezne, illetve többletértékkel bírna.

Az előterjesztés korábbi vitájában a fideszes Hörcsik Richárd úgy látta, hogy a hasonló határozatok révén a nemzeti parlamentek sárga lapot mutathatnak a szabálytalankodó Európai Bizottságnak.

"A nemzeti parlamentek ezzel már az uniós döntéshozatal korai szakaszában jelezhetik kifogásukat és együttes fellépésük esetében képesek elérni, hogy a bizottság a javaslatát megváltoztassa vagy akár vissza is vonja."

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka szintén úgy látta, hogy alapvetően elhibázott rendelettervezet áll az Európai Bizottság előtt, ám nem feltétlenül értett egyet a kormánypárti előterjesztéssel.

"Az MSZP hónapok óta a Dublin III rendelet felfüggesztését és egy méltányos tehermegosztási rendszer bevezetését követeli."

A Jobbik vezérszónoka, Bana Tibor támogatta a kormány javaslatát.

"Azzal összefüggésben viszont szkeptikus vagyok, hogy maga ez az eljárás végül is eredményre fog-e vezetni."

Schmuck Erzsébet, az LMP részéről maga is támogatta az uniós kvóta felülvizsgálatát.

"Mi azt szeretnénk, hogy megvalósuljon az egységes európai kvótarendszer, ennek azonban tartós, kiszámítható, biztonságos eljárásnak kell lennie."

Hétfőn, napirend előtti felszólalásában a kormány nevében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az elfogadott határozathoz hasonlóan úgy látta, hogy az értelmetlen és elfogadhatatlan uniós kvótarendszer egy kötelező betelepítést jelent.

"Magyarország kormánya azt is gondolja, hogy a kötelező kvóta jogtalan is, mivel az érvényben lévő európai egyezmények, szerződések és eljárásrendek szerint nem volt hatásköre az európai vezetőknek ebben kötelező döntést hozni, éppen ezért más európai országok kormányaihoz hasonlóan Magyarország kormánya is szeretne az Európai Bírósághoz fordulni, mert jogtalannak tartjuk a kötelező betelepítési kvótát."

Szlovákia már röviddel az uniós döntés után, szeptember végén jelezte, hogy az Európai Bíróságon támadja meg a kötelező kvóták rendszerét.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×