Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Generációváltásra van szükség a háziorvosok körében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak generációváltással enyhíthető a háziorvosok az elöregedése és a betöltetlen praxisok problémája - mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Időknek. Idén 200 praxisra írtak ki pályázatot, a határidő lejárta előtt egy nappal 43 pályázat érkezett - tudta meg az InfoRádió.

Hamarosan megjelennek az alapellátási törvény első végrehajtási rendeletei - mondta az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Beneda Attila a Magyar Időknek adott interjújában arról beszélt, hogy a betegek már két-három éven belül érezni fogják a szolgáltatás színvonalának javulását, de a legfőbb problémák; az elöregedés vagy az üres praxisok csak hosszabb távon orvosolhatók.

Az alapellátásban dolgozók elöregedése évről évre több nehézséget jelent, idén több mint kétszáz háziorvosi praxis betöltésére írtak ki pályázatot. Vannak olyan települések, ahol évek óta nincs háziorvos, Borsod megye van a legrosszabb helyzetben, de a fővárosban is vannak betöltetlen álláshelyek - mondta az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási főosztályvezetője.

Balogh Sándor az InfoRádiónak most arról is beszélt, hogy péntekig negyvenhárom pályázat érkezett, ebből huszonkilenc praxisvásárlásra, tizennégy orvos pedig régóta betöltetlen helyre jelezte letelepedési szándékát. Az elnyerhető letelepedési támogatás összege 6-10 millió, praxisvásárlásra pedig legfeljebb négymillió forint, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a háziorvosok. A jelentkezési határidő szombaton lejárt, még beérkezhetnek pályázatok - tette hozzá Balogh Sándor.

A főosztályvezető korábban az InfoRádiónak beszélt az elöregedés problémájáról is. "Meglehetősen elöregedett a háziorvosi gárda. Nyolcvan fölött is dolgoznak kollégák, ami örvendetes, hogy egészségük ezt lehetővé teszi, de azért valamilyen vonatkozásban a kor jelent olyan korlátokat, amelyek nem mindig a legelőnyösebb megoldásokhoz segítenek hozzá."

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a háziorvosi rendszer megújítására, hosszú távú működőképességének biztosítására jó alapot ad az idén júniusban elfogadott alapellátási törvény. Ezt kell most a gyakorlatba ültetni, hogy megoldást találjanak a legégetőbb gondokra; az elöregedésen és az üres praxisokon túl az alulfinanszírozottságra és az eltérő szakmai minőségre. Az idei évtől havonta átlagosan 130 ezer forinttal nőtt a háziorvosi praxisok támogatása, aminek a fedezetére összesen 10 milliárd forintot szavazott meg a parlament és jövőre újabb 10 milliárddal nő majd a kassza - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Hanganyag: Seres Gerda