Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Példaképekről beszélt a főtitkár a halottak napi megemlékezésen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Igazi példaképeknek nevezte az elhunyt ötkarikás bajnokokat Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára a halottak napja alkalmából rendezett hétfői megemlékezésen.

"Csak az hal meg, kit elfelejtenek" - kezdte beszédét a Farkasréti temetőben az Olimpiai Bajnokok Falánál Szabó Bence, majd kifejtette, a magyar olimpikonok családjában hagyomány, hogy együtt emlékeznek a szeretett sporttársakra, akik már nem lehetnek velük.

"Az elhunyt olimpiai bajnokok a mai napig kivétel nélkül igazi példaképek! Életre szóló élményeket, eredményeket kaptunk tőlük, és pont azt tartom az egyik legfontosabb feladatunknak, hogy az elődeink legendás győzelmeit soha ne hagyjuk elfelejteni! Ma is merítsünk erőt az ő sikereikből, bátorságukból" - biztatta a jelenlévőket a kardvívásban kétszeres ötkarikás bajnok Szabó Bence, majd úgy folytatta: "Különösen aktuális ez most, amikor a MOB alapításának 120. évfordulójára készülünk és Budapesttel közösen jelentkeztünk a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Ez utóbbi lépéshez sok minden más mellett hitre és önbizalomra is szükségünk volt. A hitnek és az önbizalomnak az alapja pedig mi más lehetne, mint a 168 olimpiai aranyérem".

A Szöulban csapatban, majd Barcelonában egyéniben is aranyérmes sportember válogatottbeli társával, az ugyancsak olimpiai bajnok, s egyéniben kétszeres világbajnok Nébald Györggyel, az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökével koszorúzta meg az 1994-ben épített emlékfalat, amely időrendben örökíti meg az elhunyt olimpiai győztesek nevét.

A MOB emlék- és hagyományőrző bizottsága részéről szintén két vívóbajnok, Sákovicsné Dömölky Lídia és Ságiné Rejtő Ildikó helyezett el virágot. A Magyar Olimpiai Akadémia nevében Jakabházyné Mező Mária főtitkár és Győr Béla MOA-tanácstag, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében pedig Karger-Kocsis László protokollfőnök koszorúzott.

A MOB beszámolója szerint koszorút, virágot helyeztek el az emlékfalnál az olimpiai iskolák közül a Csanádi Árpád, a Csik Ferenc, a Németh Imre, a Kolonics György, a Lemhényi Dezső és a Hajós Alfréd nevét viselő oktatási intézmény képviselői, az olimpiai baráti körök közül pedig a csanádisok és a Varjú Vilmos kör tagjai.

A megemlékezés után a bajnokok, sportvezetők átsétáltak Lemhényi Dezső vízilabdázó olimpiai bajnok és Csanádi Árpád korábbi MOB-főtitkár, NOB-tag sírjához is.

Az emlékműnél halottak napja alkalmából a MOB több mint egy évtizede rendez megemlékezést.