Így költöznek a minisztériumok - lapszemle

Infostart
2015. november 2. 07:43
A Magyar Idők arról ír, hogy bár az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság leköltözött Kecskemétre, a minisztériumok egy éve beharangozott vidékre költöztetéséről nincs új fejlemény - igaz, az elképzelés nem is került le a napirendről. Az Index összeállítása bemutat néhányat abból a 14 ezer fotóból, amelyeket a NASA most tett közzé az Apolló programról.

A Magyar Idők arról ír, hogy bár az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság leköltözött Kecskemétre, a minisztériumok egy éve beharangozott vidékre költöztetéséről nincs új fejlemény - igaz, az elképzelés nem is került le a napirendről. Az egyetlen elköltözött államtitkárságon 100-ból 31-en maradtak Kecskeméten is állományban, ebből 11-en a városba költöztek, a többiek naponta ingáznak.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: bár három országban folytatnak nyomozást az augusztus végén egy teherautóban megtalált 71 halott migráns ügyében, de a felelősöket valószínűleg Magyarországnak kell elszámoltatnia. Az osztrák hatóságok már átadnák a gyanúsítottak bíróság elé állításához szükséges dokumentumokat, de magyar részről még nem érkezett válasz. A 71 áldozatból eddig 52-t sikerült azonosítani.

Az Index összeállítása bemutat néhányat abból a 14 ezer fotóból, amelyeket a NASA most tett közzé az Apolló programról. A hírportál szerint a tudománytörténeti jelentőségű lépsoroknak ma már inkább szentimentális jelentőségük van, mintsem űrkutatási fontosságúak. Ugyanakkor kemény nyomásgyakorló eszköz a NASA részéről a Mars-misszió és az űrkutatás költségvetését folyamatosan nyirbáló amerikai kormányzattal szemben.

A Magyar Idők arról ír, hogy egyre nagyobb feszültséget okoz a kiskereskedelmi ágazatban a dolgozóknak adott alacsony bér. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint a feszültség oda vezethet, hogy a dolgozók tiltakozásul szabotálni fogják a munkát a legforgalmasabb decemberi napokon. A helyzet rendezése az érdekvédelmi szervezet szerint az áruházláncok részéről kívánna nagyobb teherviselést.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: az év első felében készült tanulmány szerint 33,7 millióan, azaz a világ lakosságának 0,7 százaléka tartozik a dollárban számolt milliomosok világába, ők az összvagyon közel felét, 45,2 százalékát birtokolják. A napjainkban végbemenő változásoknak a lap szerint leginkább a középosztály látja kárát.

Az Index összeállítást közöl a jelszavak biztonságos használatáról, elismerve: a szakértők is tudják, hogy ezt a küzdelmet nem lehet megnyerni, ugyanis egy rövid, egyszerű jelszó is lehet jó, csak a megerősítés módszerén kellene változtatni. A legjobb kódfejtő gépek másodpercenként 300 milliárd lehetőséget próbálnak ki. Ezen segíthetne a több szerveres megerősítés.

A Napi.hu cikke szerint a mai az a nap ebben az évben, amikortól a nők Európában ingyen dolgoznak, miközben a férfiak december 31-ig megkapják fizetésüket munkájukért - ezzel a kijelentéssel hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság a nemek közötti, fizetésekben mutatkozó különbségekre. Magyarországon az átlagos órabéreknél az uniós átlagnál rosszabb a helyzet, viszont az éves átlagkeresetben már jobbnak tűnik a kép.

A Portfolio arról ír, hogy bár az elmúlt hetekben jelentősen alábbhagyott a feltörekvő kötvénypiacokon a tőkekivonási hullám, sőt a helyi devizás alapoknál már a tőkebeáramlás első jelei látszanak, eközben Magyarországon folyamatos és jelentős a külföldi befektetők tőkekivonása. A külföldi befektetők forintalapú állampapír állománya a lélektanilag fontos 4000 milliárd forintos határ közelébe, azaz közel négyéves mélypontra ért.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint életünk során többféle megtakarítási lehetőséggel találkozhatunk: életkorunktól, családi helyzetünktől, anyagi lehetőségeinktől függően érdemes átgondolni, hova is tesszük a pénzünket. A gazdasági portál most azoknak is ad tippeket, akik úgy érzik, hiába szeretnének, egyszerűen nem tudnak miből félretenni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást