Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az erdőben valószínűleg előtörnek a megszökött farkas ősi ösztönei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem keresik tovább azt a farkast, ami a Pécsi Állatkertből szökött meg. A mecseki erdőkben továbbra is kijárási tilalom van érvényben az életveszélyes állat miatt

"Teljesen értetlenül állunk a történet előtt" - mondta a Pécsi Állatkert igazgatója mondta ezt az InfoRádiónak a farkas megszökéséről. Szatyor Miklós szerint az állat szombaton a gondozók szeme láttára minden ok nélkül nekirontott a két és fél méter magas, áram alatt lévő kerítésnek.

"Egyszer csak elkezdte a villanypásztort tépni, majd többszöri áramütés után teljesen begorombult, nekiment a kerítésnek, fölmászott rajta, elszakítva a villanypásztorokat kijött."

A farkas elszabadulása miatt Pécs városüzemeltetési társasága, a Biocom Kft. kiürítette az állatkerttel határos parkerdőt. A Mecsekerdő Zrt. életveszélyre hivatkozva kijárási tilalmat rendelt el a baranyai megyeszékhely körüli erdőkben. A rendőrség és a helyi vadásztársaság munkatársai keresni kezdték az állatot, ezt vasárnap este felfüggesztették - mondta Szatyor Miklós.

"Nem látjuk tovább értelmét, nem lehet tudni, hogy merre mozog. Ez egy elég nagy terület, mintha tűt keresnénk a szénakazalban. Nem zaklatjuk tovább a területet, hátha megpróbál visszajutni. Helyeztünk ki az állatkert körül csalétkeket, megpróbáljuk kontrollálni, hogy visszalátogat-e. Erre most még az első néhány napban van esetleg esélyünk. Arra várunk, hogy valamerre felbukkan és lesz egy állampolgári bejelentés, ami alapján újra el tudnánk indulni."

Az állatkert igazgatója szerint a megszökött farkas várhatóan elvadul az erdőben.

"Előtörnek az ősi ösztönei, amelyek genetikailag kódolva vannak, aszerint fog élni. Minél jobban kerülni fogja az embert, zsákmányt szerez, ha ráviszi az éhsége, előbb-utóbb úgy fog élni, mint egy igazi vadfarkas."

Szatyor Miklós hangsúlyozta, a hatóságok ellenőrzése szerint a farkas nem emberi mulasztás vagy technológiai hiányosságok miatt szökhetett meg, mindazonáltal felülvizsgálják a pécsi állatkert biztonsági előírásait.

Hanganyag: Herczeg Zsolt