Inforádió

Meghallgatom Élő adás

November elsején nyit a siófoki hajléktalanszálló

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Siófokon november elsején nyit a hajléktalanszálló, amely a felújítás és bővítés után hivatalosan 45 férőhellyel rendelkezik, de krízis esetén 70 rászorultat is képes ellátni - számolt be az MTI-nek pénteken Csák Tivadarné, az intézmény szakmai vezetője.

A siófoki éjjeli menedékhely naponta délután 6 órától másnap reggel 8 óráig fogadja a rászorulókat április végéig.

"Senkit nem hagyunk az utcán a hidegben" - fogalmazott az intézményvezető, aki azt is elmondta, hogy mintegy 80 hajléktalant tartanak számon a városban, de nem mindenki fordul hozzájuk, így többnyire elegendő a férőhely.

Nappal melegedőként biztosítanak szolgáltatásokat a fedél nélkül maradtaknak, valamint azoknak, akik szociálisan rászorultak, és igénylik a tisztálkodási, mosatási lehetőséget. Itt üzemel a városi konyha is, munkanapokon átlagosan 40 embernek adnak ebédet.

A közel 100 millió forintból tavaly felújított és kibővített intézmény tíz szobájában tudják elhelyezni az éjjeli menedéket kérőket. A helyiségek között akad kétágyastól ötágyasig többféle, valamint betegszoba is. A felújítás során elvégezték a régi és az új épületrész akadálymentesítését, az intézmény számítógépeit lecserélték.

Csák Tivadarné beszámolója szerint a siófoki hajléktalanok 88 százaléka férfi, zömmel 50-60 év közötti, és több mint háromnegyedük számít visszatérőnek. Segítségre szoruló migránsok nincsenek a városban, ahol az elmúlt években nem változott érdemben a hajléktalanok száma.