Mire figyeljünk a temetőben?

Infostart
2015. október 30. 20:06
Meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat e hétvégén a fővárosi temetők. A rendőrség a forgalmi dugók enyhítéséért, illetve a lopások megelőzéséért megerősíti jelenlétét a temetők környékén.

A Mindenszentek, illetve a Halottak napja miatt ezen a hétvégén tilos gépkocsival behajtani a temetőkbe, az Újköztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével - mondta Tóth Gábor, a Budapesti Temetkezési Intézet szolgálati igazgatója.

"Péntektől vasárnapig reggel hét és este 8 között lesznek nyitva a temetők, szombaton és vasárnap a temetőirodákon 8 és 18 óra között ügyeletet tartunk. Kizárólag a gyalogosforgalom lehetséges, természetesen akinek mozgáskorlátozott igazolványa van, azt eddig is be fogjuk engedni a temetőkbe, de kérjük ezen látogatóinkat, hogy lehetőség szerint a délelőtti órákban közelítsék meg a temetőket, amikor még kisebb a forgalom."

Az elmúlt évek adatai alapján ilyenkor 5-8 szorosára emelkedik a temetők forgalma így 6-800 ezer embert várnak a hétvégén a budapesti temetőkben.

A temetők környékén várható tömeg miatt az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője, Németh Ágnes aláhúzta, hogy senki ne hagyjon értékeket őrizetlenül az autójában.

"Még egy kabátot se, még egy reklámtáskát se, mert lehet, hogy mi tudjuk, hogy abban nincsen érték, de aki föl akarja törni az autót, meg akarja szerezni, az nem tudja és így akkor is kárt okoz, ha az autó feltöréssel tulajdonképpen értéktelen holmit visz el."

De nem csak a lopások megelőzéséért várható megerősített rendőri jelenlét a hétvégén a temetők környékén - tette hozzá Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

"A legtöbb helyen karos forgalomirányításra lehet számítani, rendőr vagy polgárőr fogja irányítani a forgalmat, kérjük, hogy ezeket a jelzéseket vegyék figyelembe. És nagyon fontos lenne az, hogy a gépkocsit ne hagyják olyan helyen parkolni, ahol mások mozgását ezzel akadályozzák."

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság aláhúzta, hogy Mindenszentek idején minden évben megemelkedik a tűzesetek száma is, ezért a szervezet fokozott óvatosságra figyelmeztette a lakosságot.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást